Gemeente Den Haag

18- 24 mei Festival 40 jaar Marokkaanse Migratie

Van 18 tot en met 24 mei wordt het Festival 40 jaar Marokkaanse Migratie gevierd met een gevarieerd programma. Er zijn debatten, lezingen, films, muziek, toneel, sport en tentoonstellingen.

Op 14 mei 2009 is het precies 40 jaar geleden dat Marokko en Nederland een overeenkomst sloten over de werving van gastarbeiders. Vanaf dat moment kwam de migratie van Marokkanen naar Nederland op gang. Inmiddels wonen er 330.000 Marokkanen in Nederland, waarvan ongeveer 25.000 in Den Haag. Veel van hen hebben een grote ontwikkeling doorgemaakt. Tegenwoordig bepalen ook studenten, politici, sporters, ambtenaren, ondernemers het beeld van de Marokkanen de stad.

Tijdens het festival wordt onder andere teruggeblikt op de eerste generatie gastarbeiders en zij geven ook gastlessen. Verder vinden er debatten plaats over de positie van de Marokkaanse Hagenaars. Er is een rondrijdende tentoonstelling (Riftour) over de migratie van Marokkanen naar Nederland. Daarnaast is er een ondernemersbeurs en er wordt een voetbaltoernooi georganiseerd.

Het festival wordt afgesloten op 24 mei in Theater aan het Spui onder leiding van Nawal El Bekkalli.

Kijk voor meer informatie en het programma op www.40jaarmigratie.nl