Themadag Bedrijfsoverdracht: een goede voorbereiding is het halve werk

14/05/2009 11:34

Kamer van Koophandel Nederland

Ondernemers die - op termijn - hun bedrijf succesvol willen verkopen of beëindigen, kunnen op 18 mei a.s. terecht bij de Kamer van Koophandel op 13 locaties in Nederland. Tijdens deze themadag is er gelegenheid om informatie uit te wisselen met ervaringsdeskundigen, adviseurs en is er ruimte voor een persoonlijk gesprek. Daarnaast is er ruimte om te netwerken. Het startschot voor de landelijke themadag wordt om 14.00 uur gegeven door Annemarie van Gaal, topondernemer en ervaringsdeskundige, in het Van der Valkhotel in Houten.

Waarom verkoop of beëindiging

Bedrijfsoverdracht of bedrijfsbeëindiging is iets van alle tijden. Toch kan het in deze economisch instabiele tijd eerder aan de orde zijn. Ondernemers die willen weten hoe de waarde van hun bedrijf wordt bepaald, wat nodig is voor een succesvolle verkoop, wat de fiscale mogelijkheden zijn en welke rol een adviseur kan spelen, komen tijdens deze dag volledig aan hun trekken. Ook komen vaak onderschatte emoties ter spraken, iets waar weinig ondernemers bij stilstaan in de beginfase van het traject.

Waar

Op 13 locaties in Nederland kan de ondernemer gratis terecht tijdens de themadag. Ondernemers die zich alsnog willen aanmelden voor deelname aan de gratis themadag kunnen zich aanmelden via www.kvk.nl/succesfactoren.

Cijfers

Jaarlijks worden tussen de 15.000 en 20.000 bedrijven overgedragen. Naar verwachting neemt het aantal bedrijfsoverdrachten de komende jaren verder toe als gevolg van de vergrijzing. 35 procent van de ondernemers in Nederland is ouder dan 50 jaar.

Voor een succesvolle bedrijfsoverdracht is een tijdige voorbereiding nodig (5 tot 7 jaar afhankelijk van de situatie). In deze periode moeten vragen worden beantwoord als wanneer, hoe en aan wie het bedrijf wordt overgedragen. De komende vijf jaar verwachten meer dan 100.000 ondernemers (15 procent van alle Nederlandse bedrijven) hun bedrijf te beëindigen.





http://www.kvk.nl/bedrijfsoverdracht

http://www.kvk.nl