Stichting Aids Fonds

18 mei: Wereld Aids Vaccin Dag

14-05-2009

Op Wereld Aids Vaccin Dag vestigen we de aandacht op de blijvende behoefte aan een vaccin om de verspreiding van hiv te stoppen en een einde te maken aan aids. Er zijn belangrijke aanwijzingen dat zo'n vaccin ontwikkeld kan worden. Dat is waarom onderzoek moet worden voortgezet. Wij vragen regeringen, beleidsmakers, wetenschappers en belangenorganisaties om door te gaan met het steunen van de ontwikkeling van een aidsvaccin.

Het belang van een vaccin
Vaccins hebben vaak de loop van onze geschiedenis veranderd. Zij hebben bijgedragen aan het elimineren van ziektes zoals pokken en polio, die vandaag de dag niet meer voorkomen in de meeste delen van de wereld. Meer dan 20 fatale infectieziektes kunnen nu worden voorkomen met behulp van vaccins. Wij moeten aids aan deze lijst toevoegen.

De lange weg
De ontwikkeling van een aidsvaccin neemt meer tijd in beslag dan aanvankelijk werd verwacht. De complexiteit van het virus is flink onderschat. Vandaag de dag weten we heel veel over hiv en de werking van het afweersysteem in het lichaam. We weten in welke hoeken we het niet meer moeten zoeken. Maar er zijn nog voldoende nieuwe openingen om verder te onderzoeken.

Grote dankbaarheid
Wereld Aids Vaccin Dag is ook een gelegenheid om de duizenden vrijwilligers, de leden van verschillende gemeenschappen, gezondheidsmedewerkers, onderzoekers, donoren en beleidsmakers te bedanken voor hun doorzettingsvermogen en samenwerken om een veilig, effectief en betaalbaar vaccin tegen aids tot stand te brengen.

Lees de engelstalige statement van Dr. Seth Berkley van the International AIDS Vaccine Initiative (IAVI).