Nieuwe koers VSBfonds zware slag voor natuurorganisaties

18/05/2009 09:09

De 12 Landschappen

Op donderdag 14 mei heeft een dertigtal natuurorganisaties het VSBfonds en haar medewerkers bedankt voor vele jaren samenwerking. Als gevolg van de financiële crisis heeft het fonds afscheid moeten nemen van een deel van haar medewerkers en van de organisaties die zich sterk maken voor natuur. Tijdens de bijeenkomst werd duidelijk dat het verlies aan middelen uit dit fonds grote gevolgen heeft voor natuur, landschap en milieu in Nederland. De natuur- en milieuorganisaties willen hier nu een oplossing voor zoeken.

Het VSBfonds is ontstaan uit banken die in de loop der jaren in de Fortisbank zijn opgegaan. Het fonds bezit een groot pakket aandelen Fortis. De gevolgen van de kredietcrisis en de koersdaling van het aandeel Fortis hebben het fonds zwaar getroffen. Het fonds besloot daarom enige maanden geleden zich voortaan alleen op de doelen 'kunst en cultuur' en 'mens en maatschappij' te richten. De goede doelen die zich bezighouden met natuur en milieu zijn geen taakveld meer van het VSBfonds. Dat dit grote gevolgen heeft, bleek tijdens de bijeenkomst op 14 mei. De dag werd bijgewoond door vertegenwoordigers van jongerenorganisaties, natuur- en landschapsbeschermers en educatieve organisaties. Een groot deel van de organisaties heeft de afgelopen jaren, mede dankzij het VSBfonds, projecten kunnen uitvoeren. Het betrof projecten zoals restauraties van monumenten, herstel van parken en tuinen op landgoederen, natuurontwikkeling, uitgave van boeken, bouw van bezoekerscentra en activiteiten voor kinderen om natuur te ontdekken en de bewustwording te vergroten. Veelzijdige, veelal kleinschalige projecten met groot effect.

Vliegwiel

Bijna alle organisaties gebruikten de steun als 'vliegwielgeld', om vervolgens uit andere bronnen geld bij sponsoren en diverse overheden waaronder 'Brussel' te genereren en zo hun projectbegroting rond te krijgen. Het nu weggevallen budget van het VSBfonds ter grootte van 8 miljoen euro heeft daardoor een veel grotere impact omdat ook de rest van de financiering nu vaak niet meer rondkomt. Diverse projecten zijn daardoor niet meer haalbaar, of zijn voorlopig 'in de koelkast gezet' totdat vervangende financiering is gevonden.

Aanslag

De aanslag op het beschikbare geld kon niet op een slechter moment komen. Met man en macht proberen de natuurorganisaties, zoals de 12 provinciale Landschappen, te voorkomen dat er nog meer plant- en diersoorten verdwijnen. In Nederland is nog maar 15% over van wat er een eeuw geleden nog was. In de laatste jaren zijn er veel nuttige herstelprojecten met steun van het VSBfonds uitgevoerd.

De laatste jaren was het zelfs mogelijk om kostbare terreinen met het fonds als partner te verwerven. Landschap is van levensbelang voor de 16 miljoen mensen in Nederland. Het zorgt voor waterberging als het stortregent, het levert drinkwater en het biedt ruimte in onze drukke verstedelijkte land. Nederlanders merken dat het niet goed gaat en klagen over verrommeling van het landschap. Zij voelen aan dat de eigenwaarde van ons landschap in het geding is.

Met het verdwijnen van de middelen uit het VSBfonds komen het Nederlandse landschap en de natuur in gevaar. De betrokken organisaties vragen hier aandacht voor en roepen de Nederlanders op om te helpen het tij te keren. Er moet weer geld komen voor bijzondere projecten voor natuur en landschap. De natuur- en milieuorganisaties in Nederland roepen de overheid, het bedrijfsleven en de fondsen op om te kijken hoe wij het gat gezamenlijk kunnen dichten. Op een wijze die past bij deze tijd.