Hybride rijden wint aan populariteit in ICT-land

18/05/2009 10:20

Sogeti Nederland B.V.

Sogeti Nederland denkt in deze crisistijd aan duurzame ICT, zo blijkt uit het jaarverslag over 2008 van de ICT-dienstverlener uit Vianen.

Alle ICT ter wereld is verantwoordelijk voor een substantieel deel van de totale CO2-uitstoot. Denk bijvoorbeeld aan datacenters waar enorme hoeveelheden energie verbruikt worden, aan stroomslurpende PC's en de uitstoot die vrijkomt bij het fabriceren van computers. Maar de ICT-branche zorgt ook dat er veel (lease)auto's op de weg zitten.

Onder de noemer Maatschappelijk Actief Ondernemen (MAO) maakt Sogeti daarom bijvoorbeeld werk van het verminderen van de CO2 uitstoot. Inmiddels rijdt zo'n tien procent van alle medewerkers hybride en dat aantal loopt op. Om het aantal autokilometers verder te beperken, maken medewerkers van Sogeti in toenemende mate gebruik van mogelijkheden om thuis te werken. En omdat veel medewerkers bij klanten van het bedrijf werken, worden ook daar afspraken mee gemaakt in het kader van het Nieuwe Werken.

Systemen uitzetten

Verder heeft Sogeti een aparte dienst, Bewezen Uit, opgericht die klanten helpt om ingewikkelde ICT-landschappen te ontwarren. Die ICT-structuren zijn vaak ontstaan, omdat de beschikbare applicaties onvoldoende ondersteuning boden. Of autonome bedrijfsonderdelen hebben zelf pakketten aangeschaft, terwijl elders in het bedrijf voor dezelfde processen al andere toepassingen werden gebruikt. Ook fusies zorgen er vaak voor dat er een ICT-landschap ontstaan is met daarin onduidelijke afhankelijkheden, ongebruikte software en dubbele functionaliteiten.

"Bij veel bedrijven leeft de wens om kosten te besparen op ICT. Dat kan heel goed door alle systemen en applicaties tegen het licht te houden en vast te stellen wat er niet meer nodig is", zegt Rolf Craenen, Manager Enterprise Engineering van Sogeti Nederland. "Dat kan oplopen tot een besparing van wel 20%. Je kunt onze mensen vergelijken met elektriciens die de meterkast in oud huis onder handen nemen. Talloze loze leidingen en dubbele bedradingen worden gesloopt, maar de lampen blijven branden en na afloop heb je weer een betrouwbare bouwtekening", aldus Craenen.

Het jaarverslag is te downloaden via: www.sogeti.nl

over Sogeti Nederland B.V.

Sogeti is gespecialiseerd in het ontwerpen, bouwen, implementeren en beheren van ICT-oplossingen. Op het gebied van testen en architectuur nemen wij op de Nederlandse markt een dominante positie in. Sogeti levert met gepassioneerd ICT-vakmanschap een bijdrage aan het resultaat van haar opdrachtgevers. Wij streven daarbij naar hechte en langdurige relaties met opdrachtgevers. Hierdoor dragen de ICT-oplossingen van Sogeti structureel bij aan de strategische doelstellingen van klanten. Meer informatie over Sogeti is te vinden op sogeti.nl en op werkenbijsogeti.nl