Gemeente Maassluis

Samen werken aan succesvolle inburgering

Eind 2008 heeft de gemeente Maassluis de uitvoering van de Wet Inburgering geëvalueerd. Deze wet is ingegaan per 1 januari 2007 en bepaalt dat alle nieuwe inwoners van Nederland verplicht zijn om in te burgeren. Na een stagnerend startjaar in Maassluis werd 2008 een jaar van herstel. Het aantal gestarte inburgeringstrajecten werd met 120 verzesvoudigd ten opzichte van 2007. Dit is een stijging die in de regio Rijnmond uitzonderlijk mag worden genoemd.

Om de inburgering ook de komende jaren succesvol te laten verlopen, heeft de gemeente Maassluis een plan van aanpak opgesteld. Dit plan van aanpak biedt binnen zeven jaar aan ruim 650 inwoners van Maassluis een inburgeringstraject.

Eén van de verbeterpunten in het plan van aanpak is gericht op het motiveren van de nieuwe inwoners voor een inburgeringstraject. Uit de evaluatie van eind 2008 blijkt dat er op dit punt veel winst is te behalen. In tegenstelling tot sanctioneren door bijvoorbeeld het opleggen van bestuurlijke boetes, richt men zich bij motiveren op de voordelen die het inburgeren aan mensen biedt. De beste motivatie is als hij of zij inziet dat inburgering nieuwe kansen geeft, zoals het doorbreken van een sociaal isolement en het vinden en krijgen van een betaalde baan. Daarnaast is het van belang dat er voldoende keuzemogelijkheden zijn om zelf zijn of haar inburgering vorm te geven.

Met het opgestelde plan van aanpak wordt in Maassluis ingezet op een goede voorlichting. Hiermee wil de gemeente bereiken dat de inburgeraar en zijn familie meer oog hebben voor de voordelen van inburgering. Daarnaast is voor behoud van goede inburgering van belang dat ook bijvoorbeeld werkgevers, instellingen en de overige inwoners goed worden voorgelicht. Het doel van de voorlichting aan deze doelgroep is te laten inzien dat ook zij met een positieve houding inburgeraars kunnen motiveren om in te burgeren.

De gemeente wil tot slot, samen met haar ketenpartners zoals het Albeda College, Dukdalf en Stichting Vluchtelingenwerk, werken aan een breed samengesteld aanbod. Waar nodig worden inburgeringstrajecten aangevuld met activiteiten, zoals bijvoorbeeld het gestarte project Maassluise Ambassadeurs en Ambassadrices (MAAN) en het project Taalcoaches.