Politie Utrecht

Persberichten Rijn & Venen, 09.55 uur

Utrecht, 18-05-2009

Verwarde man aangehouden

WOERDEN Een verwarde man werd op zondag 17 mei aangehouden met behulp van de inzet van een beanbag en een tasergun.

Rond 07.05 uur kreeg de politie de melding dat een 30-jarige man uit Nieuwegein zich in een woning aan de Tournoysstraat bevond en weigerde die te verlaten. Ter plaatse spraken agenten met de bewoner. Hij verklaarde dat de man bij hem op bezoek was, maar nu niet weg wilde gaan en dat hij met een mes binnen zat.

Agenten zagen dat de verdachte op het balkon van de woning stond. Hij hield meerdere messen tegen zijn eigen keel en kwam zeer verward over. De agenten probeerden de man te bewegen zijn messen weg te leggen, maar daar reageerde hij aanvankelijk niet op. Enkele agenten kregen toch mondeling contact met hem. Na enkele uren met de man te hebben onderhandeld, bleef hij weigeren de messen weg te doen. Daarom werd besloten een Arrestatieteam in te zetten. Bij de inzet werd de man met een beanbag beschoten, toen dat niet het gewenste resultaat had, werd hij getaserd. Vervolgens werd hij onder controle gebracht en geboeid. Hij is daarna naar het arrestantencomplex in Houten gebracht.

Diefstal van auto-onderdelen

BREUKELEN De politie hield in de nacht van zondag 17 op maandag 18 mei twee verdachten aan op verdenking van een poging auto-onderdelen te stelen.

Rond 02.15 uur zag een agent een auto met draaiende motor op de J. van Collenstraat staan. Hij sprak de bestuurder aan en die kwam met een verhaal dat zijn navigatiesysteem niet werkte. Hij vroeg de agent de weg en reed door.

De agent vertrouwde het niet en stelde een onderzoek in de omgeving in. Daarbij sprak hij met een 60-jarige man uit Breukelen. De man verklaarde dat er net was geprobeerd de bumper van zijn auto te stelen, maar dat hij de twee verdachten had gestoord, waarna zij waren gevlucht.

De agent verzocht andere collegas de vlak daarvoor door hem gecontroleerde automobilist aan te houden. Deze verdachte, een 23-jarige man uit Utrecht, werd op de Merwedeweg aangehouden. Hij bleek gereedschap in zijn auto te hebben, dat kennelijk was gebruikt bij de poging de bumper te stelen.

Omdat er sprake was van een tweede verdachte, stelden agenten een onderzoek in de omgeving in. Daarbij zag een politiehondengeleider een jongen op de Brugoprit lopen. Bij het zien van de agent ging hij ervandoor. De agent riep dat hij moest blijven staan, maar dat deed de verdachte niet. Daarop ging de hond achter de verdachte aan, waarbij hij in zijn boven- en onderbeen werd gegrepen. Vervolgens werd de verdachte, een 20-jarige man uit Utrecht, aangehouden en geboeid. Beide verdachten zijn voor nader onderzoek ingesloten in het politiebureau.

Rijbewijs kwijt

WOERDEN Een beginnend bestuurder moest aan het begin de nacht van zondag 17 op maandag 18 mei zijn rijbewijs inleveren omdat hij te veel had gedronken.

Rond 00.25 uur controleerden agenten een 23-jarige automobilist uit Woerden op de Nieuwendijk. Hij bleek te veel alcohol op te hebben en werd aangehouden. Bij de ademanalyse in het politiebureau blies hij 510 ug/l, bijna zes keer het wettelijke maximum van 88 ug/l voor een beginnend bestuurder. Tegen de Woerdenaar is proces-verbaal opgemaakt en zijn rijbewijs is ongevorderd.

Fietser gewond

VINKEVEEN Een fietser raakte op zondag 17 mei gewond bij een aanrijding met een auto.

Rond 17.05 uur reed een 78-jarige automobilist uit Mijdrecht over de Herenweg. Ter hoogte van een woning wilde hij afslaan. Hij remde af en sloeg rechts af, maar gaf daarbij geen richting aan. Een 49-jarige fietser uit Vinkeveen die hem rechts passeerde, botste tegen de auto aan en vloog over de motorkap. Met een bult op zijn hoofd, een hersenschudding en een gebroken sleutelbeen werd de Vinkevener per ambulance naar het AMC in Amsterdam gebracht.