Provincie Flevoland

Prijswinnaars bezoeken windmolen

Een reis naar de hemel, tot bovenin één van de windmolens van de Neushoorntocht. Die eer viel ten deel aan de zesjarige Aaron van Gilst uit Lelystad. Samen met zijn vader en de familie Groot uit Almere is hij de trotste winnaar van de Prijsvraag Windenergie van de provincie Flevoland.

De families Groot en Van Gilst wonnen de prijs op de Open Dag van de provincie. Het geheel verzorgde bezoek bestond uit een lunch op het provinciehuis, een toelichting over de werking van windmolens en het hoogtepunt: een bezoek aan een heuse windmolen. De winnaars kregen een veiligheidsvest om en reisden naar boven met de onderhoudslift. Boven in de molen bevindt zich op 70 meter de machinekamer, waar de winnaars om de beurt, met hun hoofd uit het dakluik, van een geweldig uitzicht op de weide omgeving konden genieten.

De jonge Aaron Van Gilst noemde het bezoek "vet". Hij genoot van het uitzicht, vroeg zich af waar de vele knopjes voor waren en kreeg uitleg over hoe alles werkt. "Je vangt gewoon de wind. De molen draait en dan is het stroom," verklaarde de jonge onderzoeker na afloop opgetogen.

De families spraken van "een onvergetelijke ervaring. Vanuit de molen konden we de overkant van het IJsselmeer zien, geweldig! We hebben veel informatie gekregen en wisten niet dat er zoveel mee samenhangt. Lijkt ons een erg leuke branche om in te werken."

Het bezoek aan de windmolen werd gesponsord door ACRRES, het ontwikkelingscentrum voor duurzame energie en ENERCON, de fabrikant van de windmolens. Aan de prijsvraag deden 50 mensen mee, waarvan er enkele een bouwdoos van een windmolen of de kleine energieatlas wonnen.

Dit is een gezamenlijk persbericht van de provincie Flevoland en ACRRES (Application Centre for Renewable RESourses) van de WUR in Lelystad.