Provincie Flevoland

Grote veranderingen voor financiën provincie in de toekomst

Gedeputeerde Staten starten de discussie met Provinciale Staten over de financiële toekomst van de provincie Flevoland. In de Voorjaarsnota 2009 wordt gekeken naar de huidige financiële situatie en in de Kadernota 2010 - 2013 wordt een blik geworpen op de komende jaren. Door externe oorzaken (bezuinigingen van het rijk, economische recessie) staat de financiële positie van de provincie onder druk. Met de discussie wil het college, samen met Provinciale Staten kijken naar de politieke financiële kaders voor de komende jaren en de financiële consequenties van de verminderde inkomsten voor het provinciale beleid.

De provincie kampt met een groot aantal financiële onzekerheden. De grootste de bijdrage uit het Provinciefonds en de te realiseren rentevergoedingen. Het rijk heeft grote bezuinigingen aangekondigd, vanwege de grote reserves en het aandelenbezit van sommige provincies. Flevoland heeft niet de mogelijkheid gehad een dergelijke positie te verwerven en dreigt nu met de andere provincies over één kam te worden geschoren. De provincie verzet zich hier fel tegen en wil erkenning van het rijk van de uitzonderingspositie van Flevoland. Voor de korte termijn is er een oplossing; met de overige provincies is een extra-uitkering van 5 miljoen Euro per jaar overeengekomen, tot de herverdeling van het Provinciefonds is vastgesteld. Van het rekeningresultaat 2008 willen GS 1,8 miljoen Euro gebruiken om de begroting van 2009 sluitend te houden. Het treffen van een aantal incidentele bezuinigingen leidt volgens de Voorjaarsnota tot 1,1 miljoen Euro voor actualisatie van het beleid dit jaar.

Voor de jaren daarna, 2010 - 2013, heeft het college op basis van de Tussenbalans een aantal extra investeringen benoemd, zoals:
* een breed scholingsoffensief voor de aanpak van jeugdwerkloosheid
* intensivering speerpunten Oostvaarderswold, Lelystad Airport rn Noordelijk Flevoland

* stimulering sport en cultuur voor jongeren

Het college wil de uiteindelijke beslissing nemen na overleg met de staten. PS vergaderen hierover 18 juni a.s. tijdens de Algemene beschouwingen.