Rabobank Nederland


---

Assemblageprincipe krijgt voet aan de grond in food & agribusiness

15-5-2009 | Agrarisch

De meeste voedings- en landbouwproducten worden lokaal verbouwd en geconsumeerd. De voedselverwerkingsindustrie kan echter ook gezien worden als een internationale assemblage-industrie, vergelijkbaar met de wijze waarop auto's en elektronische apparaten worden geassembleerd uit onderdelen afkomstig van over heel de wereld. Harry Smit, adviseur bij de afdeling Food & Agribusiness Research and Advisory van Rabobank, legt uit dat het principe van assemblage steeds vaker wordt toegepast binnen de food & agribusiness. Het assemblageproces is gebaseerd op de voordelen van gespecialiseerde, grootschalige productie-eenheden en het feit dat grondstoffen en halffabricaten hierbij goedkoper kunnen worden betrokken van locaties overal ter wereld. Ontwikkelingen op IT-gebied en lagere logistieke kosten hebben deze trend bevorderd.

Assemblage in voedingsindustrie en landbouw nog in de kinderschoenen

De wereldexport vanlandbouwcommodities ligt gemiddeld tussen de tien en twintig procent van de wereldproductie. Voor bepaalde producten is het exportpercentage lager (slechts vijf procent voor varkensvlees en rijst), voor andere ligt het juist hoger (rond de dertig procent voor soja, katoen en suiker). Het is niet toevallig dat juist landbouwcommodities als soja, katoen en suiker internationaal op grotere schaal verhandeld worden. Katoen wordt namelijk internationaal verhandeld en afgenomen door de wereldwijd verspreide textielindustrie. Soja en suiker vormen belangrijke grondstoffen voor het geheel van internationale activiteiten gericht op verwerkte voedingsmiddelen. Soja is daarnaast een belangrijke component voor voer dat wordt gebruikt in de mondiale vleesindustrie.

Azië aanjager van verwerkte voedingsmiddelen
Men verwacht dat zowel de handel als de internationale assemblage-economie de komende decennia flink aangezwengeld zal worden binnen de food & agribusiness. Azië zal hier de grootste aanjager van zijn. Wij verwachten dat het voedingspatroon in Aziatische landen aanzienlijk gaat veranderen, met verschuivingen van rijst naar vlees en zuivel, en van basisproducten naar verwerkte middelen. De huidige economische turbulentie kan een vertragende invloed hebben op de `verwestering' van voedingspatronen, maar de Aziatische landen laten desondanks nog steeds bovengemiddelde economische groeicijfers zien, en deze trend zal in de komende decennia doorzetten. De assemblage-economie in Azië zal bovendien extra gestimuleerd worden door het gegeven dat zo'n vijfenvijftig procent van de wereldbevolking in Azië woont, terwijl dit werelddeel slechts beschikt over eenentwintig procent van de totale landbouwgrond ter wereld.

Assemblage verwacht in consumentenlanden zelf
Maar waar zullen de voedingsproducten dan precies worden geassembleerd? Op lokaal niveau, vlakbij de productielocatie van de grondstoffen? Of overal ter wereld waar er ook maar consumentenvraag is? De tweede optie is het waarschijnlijkst en dit betekent een aanzienlijke toename van voedselverwerkingsactiviteiten in Azië. Er zijn verschillende redenen die dit laatste scenario aannemelijker maken. Allereerst geven de huidige handelsbeleidskaders de voorkeur aan handel in grondstoffen in plaats van handel in producten die verdere verwerking hebben ondergaan, zoals in het verleden het geval was met auto's en elektronica. Daarnaastzijn de voordelen van assemblage het grootst op locaties dichtbij de consument. Dan kan sneller worden ingespeeld op consumptietrends en zijn de benodigde expertise en infrastructuur voorhanden om de complexe logistieke processen te faciliteren. En dan rest alleen nog de vraag welke bedrijven precies baat zullen hebben bij deze groei. Zijn dit de Westerse voedselverwerkingsreuzen van het moment of de kleinere, lokale voedselverwerkers in Azië? De komende tien jaar zal het uitwijzen.

Food & Agribusiness Research and Advisory is het kenniscentrum van Rabobank op het gebied van de internationale Food & Agribusiness. Harry Smit is de auteur van dit artikel.