Scania


2009-05-15

Scania en Senternovem samen sterk voor Het Nieuwe Rijden

Breda, 15 mei 2009 - Scania Beers B.V., het ministerie van Verkeer en Waterstaat en SenterNovem hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend in het kader van Het Nieuwe Rijden.

Scania zal zich als netwerkpartner van Het Nieuwe Rijden inzetten om de boodschap, tot nu toe meer gericht op personenwagens, verder uit te dragen binnen de truckwereld. Belangrijke argumenten voor Scania om netwerkpartner te worden van Het Nieuwe Rijden zijn de sterke reputatie op het gebied van zuinige motoren en de 30 jaar lange ervaring van de Scania Driver Training waar Het Nieuwe Rijden in feite al sinds de start wordt toegepast. Momenteel is het onderwerp door de invoering van de EU Richtlijn Vakbekwaamheid actueler dan ooit.

Het Nieuwe Rijden is een initiatief van SenterNovem en de ministeries van Verkeer en Waterstaat en VROM. Het Nieuwe Rijden heeft als doel om automobilisten, beroepschauffeurs en wagenparkbeheerders aan te zetten tot een energie-efficiënter aankoop- en rijgedrag. Het draait hierbij om een gedragsverandering die niet wordt afgedwongen, maar waar bestuurders zelf bewust van moeten worden. Dit is ook de basis van de Scania Driver Training. Jaarlijks wordt vele chauffeurs een platform geboden door zowel een theoretisch als praktisch onderdeel op het gebied van anticiperend en veilig rijgedrag en voertuigbeheersing. Hierbij wordt binnen één dag een brandstofbesparing van gemiddeld 10% of meer gerealiseerd. Na deze trainingsdag zal de chauffeur het geleerde zelf in de praktijk moeten blijven toepassen, wat voor veel deelnemers een echte sport wordt. Dit heeft uiteindelijk hetzelfde einddoel als Het Nieuwe Rijden, namelijk brandstofbesparing, CO2-emissiereductie en bevordering van de verkeersveiligheid. Daarnaast zijn er nog de bijkomende voordelen als vermindering van het aantal ongevalschades, het verhogen van de levensduur van de voertuigen en uiteraard een aanzienlijke kostenbesparing.

Doel van Het Nieuwe Rijden is om een substantiële CO2-reductie te behalen. Jaarlijks vinden diverse activiteiten plaats om dit te realiseren. Voor 2009/2010 zullen door Scania en SenterNovem diverse gezamenlijke activiteiten worden opgezet om Het Nieuwe Rijden meer bij truckchauffeurs onder de aandacht te brengen. Zo zal Scania onder andere een bijdrage leveren aan de campagne gericht op vrachtwagens en zal er dit jaar een grootse finale worden opgezet van `De Zuinigste Vrachtwagenchauffeur 2009'.

Enkele Het Nieuwe Rijden tips van de Scania Driver Training:

Rijd in het groene toerengebied
o Start zonder veel gas te geven en rijd rustig weg. Gebruik de laagst mogelijke versnelling om brandstof te besparen. o Schakel naar de hoogst mogelijke versnelling op de laagst mogelijke snelheid. Rijd hierbij zoveel mogelijk in het groene toerengebied. o Laat de motor niet te lang warmdraaien. Laat de motor niet draaien bij laden en lossen.

Vermijd remmen
o Schakel zo min mogelijk terug en vermijd remmen. Gebruik de rolcapaciteit en het koppel van de truck. Houd voldoende afstand zodat accelereren en remmen beperkt wordt.
o Rijd op een zo constant mogelijke snelheid in de hoogst mogelijke versnelling. Vermijd excessieve snelheden.

Controleer het voertuig en maak gebruik van hulpmiddelen o Controleer je bandenspanning minstens 1x per week. o Gebruik elektronische hulpmiddelen als cruise control en on-board computers.
o Verminder de luchtweerstand door goed afgestelde spoilers. Vermijd onnodige accessoires.