Gemeente Wunseradiel


Het Friese Merenproject in de gemeente Wûnseradiel feestelijk opgeleverd

friesemeren
Op vrijdag 15 mei hebben mevrouw J.A. de Vries, gedeputeerde provincie Fryslân, en de heer W. Sinnema, wethouder Gemeente Wûnseradiel, de openingshandeling verricht van Het Friese Merenproject in de gemeente Wûnseradiel. Er is de afgelopen jaren hard gewerkt aan het up to date maken van het watersportaanbod in de gemeente. Vooral de voorzieningen in Makkum, maar ook die in de kleinere dorpen Parrega, Tjerkwerd en Allingawier maken het de watersporter gemakkelijker. Tijdens de openingshandeling onthulden mevrouw de Vries en de heer Sinnema de met een grote strik versierde sluis bij Makkum door het loslaten van tientallen blauwwitte ballonnen. Makkum is voor het Friese merengebied één van de verbindingen met het IJsselmeer. Om meer watersporters tot een bezoek aan Fryslân te verleiden, zijn vooral in Makkum flinke verbeteringen aangebracht. De steigers zijn verbreed, de veiligheid is verhoogd door een calamiteitentoegang naar de steiger te maken en het sanitairgebouw is gerenoveerd. De elektriciteits- en watertappunten zijn vernieuwd en voor het gemak van de watersporters muntinworpvrij gemaakt. De sluis naar het IJsselmeer, de sluisbrug, de Vallaatsbrug en de brug in de Suderseewei zijn nu vanuit het havenkantoor op afstand bedienbaar. Voor de sluis is bovendien een wachtvoorziening gemaakt. Een herbouwd historisch haventje maakt het `Makkumer plaatje' compleet.

Meer verbeteringen
Wie vanaf Makkum Fryslân invaart, komt langs Allingawier. In de opvaart naar het dorp is een aanlegsteiger gekomen, zodat toeristen gemakkelijk een bezoek aan het museumdorp kunnen brengen. Verderop in Tjerkwerd is de oever aanlegvriendelijker gemaakt. Varend richting Workum is aan wal gaan bij Parrega ook een stuk eenvoudiger geworden: twee grote aanlegsteigers en twee kanosteigers zorgen daarvoor.

Samenwerking
De verbeteringen in het Friese Merenproject zijn tot stand gekomen in samenwerking met provincie Fryslân, gemeente Wûnseradiel, Recreatieschap De Marrekrite en Wetterskip Fryslân. Het project wordt medegefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, EZ/Kompas