Provincie Groningen

Europees geld voor twee multifunctionele centra 18 mei 2009

Twee multifunctionele centra krijgen Europese subsidie via het regioteam Vitaal Platteland Centraal. De kerk van Leegkerk wordt een aangename pleisterplaats voor passanten en zal buurtevenementen, concerten en congressen een eigentijdse ambiance bieden. In Foxhol kunnen peuters, schoolkinderen en verenigingen straks gebruik maken van de multifunctionele accommodatie.

Kerk te Leegkerk wordt pleisterplaats Kerk van Leegkerk (St. Groninger Kerken)
De Stichting Oude Groninger Kerken heeft een subsidie van Europa gekregen om de kerk opnieuw in te richten, zodat het een aangename pleisterplaats wordt voor voorbijgangers. De gemeente en de provincie Groningen dragen financieel hun steen bij. De kerk ligt tussen de Stad en de nieuwe fietsbrug over het Aduarderdiep en vormt volgens het regioteam Vitaal Platteland een cultuurhistorisch waardevolle schakel van de stad naar het platteland. In het weekend zullen de medewerkers van werk- en dagbestedingcentrum 'De Zijlen,' uit het Westerkwartier, koffie en thee schenken en zijn er in de kerk exposities te zien. Door de week kunnen allerlei organisaties uit de buurt, maar ook bedrijven gebruik maken van de multifunctionele ruimten die in het koor en het schip gecreëerd worden. De kerk biedt plaats aan rouw- en trouwdiensten, maar ook aan exposities, concerten en congressen. Het ontwerp van de multifunctionele ruimte is van de hand van de bekende Antwerpse Architect bOb van Reeth. In 2010 wordt de kerk van binnen ingrijpend verbouwd.
(Totale kosten: EUR 374.974, Europese bijdrage Vitaal Platteland: EUR 150.000).

Multifunctioneel Centrum in Foxhol
Foxhol krijgt via het Regioteam Vitaal Platteland een subsidie voor een multifunctioneel centrum, dat de huidige school en het dorpshuis vervangt. De school voldoet al een tijd niet meer aan de huidige eisen en wordt dan ook gesloopt. Daarvoor in de plek komt een nieuwe school met onder meer een mooie bijeenkomstruimte, een schoolplein met een basketbalveld, een sportveld en een speelveld met speeltoestellen voor de kleintjes. Het dorpshuis krijgt een jeugdruimte en een grote zaal waar uitvoeringen van het dorp en natuurlijk ook de school te zien zullen zijn. De peuterspeelzaal wordt een veilige speelplek voor de allerkleinsten. De nieuwe gymzaal wordt overdag gebruikt door de school en de peuterspeelzaal. 's Avonds kunnen verenigingen er terecht. Eind 2011 moet het centrum in Foxhol klaar zijn. De gemeente Hoogezand- Sappemeer en de provincie Groningen dragen bij aan het multifunctioneel centrum. (Totale kosten EUR 3.825.441, Europese bijdrage Vitaal Platteland EUR 150.000).

Vitaal Platteland
Het doel van Vitaal Platteland is het versterken en verder ontwikkelen van de leefbaarheid en de economie op het platteland. Vitaal Platteland ondersteunt initiatieven die van inwoners, ondernemers en organisaties uit het gebied zelf komen en die bijdragen aan de leefbaarheid en economische vitaliteit van de regio onder het motto: samen werken aan een mooi en vitaal Groninger platteland.

Regioteam
In het regioteam Vitaal Platteland Centraal werken vertegenwoordigers van de gemeenten Haren, Slochteren, Hoogezand-Sappemeer en Groningen, de provincie Groningen en van bedrijfsleven, landbouw, toerisme, natuur en milieu, welzijn en leefbaarheid samen aan een vitale regio Centraal. Kansen voor de regio Centraal ziet het regioteam in landbouw, natuur en landschap; plattelandseconomie en leefbaarheid; identiteit, cultuur en toerisme en in samenwerken en netwerken.

Actieplan
Voor de periode 2007-2013 heeft het regioteam een Actieplan gemaakt. Het regioteam is verantwoordelijk voor de uitvoering van het Actieplan, signaleert kansen voor nieuwe projecten en stimuleert de ontwikkeling ervan. Initiatiefnemers die een idee of voorstel hebben en willen weten of zij een bijdrage kunnen ontvangen kunnen contact opnemen met Bouke Oudega (bereikbaar via 050-3164038). Het regioteam beoordeelt nieuwe projectvoorstellen en geeft advies aan Gedeputeerde Staten.

18 mei 2009