Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 15 mei 2009

Universiteitsdag 2009: Piet Borst over kwakzalverij

Gepubliceerd op 15 mei 2009
Banner Universiteitsdag 2009

De Universiteit van Amsterdam organiseert dit jaar voor de achtste keer de Universiteitsdag voor haar alumni, medewerkers en donateurs. Na de officiële opening door Karel van der Toorn, voorzitter van het College van Bestuur, houdt Piet Borst, emeritus hoogleraar Klinische biochemie, de rede Kwakzalverij: Sisyphusarbeid?

Kwakzalverij is van alle tijden. Niettemin kent ook deze sector innovatie. Naast de oosterse hocus-pocus (acupunctuur) en de westerse flauwekul (homeopathie) worden nu ook ogenschijnlijk sophisticated alternatieve behandelingen aangeboden, stelt Borst. De aanbieders van de gevaarlijkste vormen daarvan zijn vaak medisch geschoold, en hanteren de terminologie en aanpak van serieuze experimentele therapieën. Kanker wordt zogenaamd bestreden met dendritische cellen en hyperthermie, neurologische kwalen met somatische stamcellen. Iets onschuldiger zijn volgens Borst de welbespraakte aanbieders van de zogenaamde complementaire geneeskunde. Hun kwakzalverij blijft doorgaans beperkt tot relatief onschadelijke procedures als aromatherapie hypnotherapie en manuele therapie. Wel claimen zij dat hun complementaire behandelmethoden evidence-based zijn: een contradictio in terminis.

Borst betoogt dat bestrijding van kwakzalverij roeien tegen de stroom op is, al zijn er de afgelopen jaren riemen bij gekomen. Het vermogen van de geneeskunde om vast te stellen of iets objectief werkt is echter toegenomen en het medische tuchtrecht houdt daar steeds meer rekening mee. Ook de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Geneeskunde heeft vorig jaar de richtlijnen aanzienlijk aangescherpt. Borst geeft een overzicht van het bonte palet van alternatieve behandelingen en van de toenemende bescherming van de patiënt tegen alternatief gepruts.

Kennisfestival en slotmanifestatie

Tijdens het kennisfestival 's middags zijn er debatten en colleges. Er komen verschillende onderwerpen aan bod in de debatten: opvoeding, de economische crisis, de toekomst van de journalistiek, marktwerking in de zorg, en de eerste 130 dagen van Barack Obama. Daarnaast zijn er hoorcolleges over neuro-economie, medische spectroscopie, muzikaliteit, volkenrecht en de oorlog in Irak, forensische psychologie, de openbare ruimte in Amsterdam, tolerantie, Nederlandse cinema in de jaren zestig, experimentele evolutie, sociale netwerken, en de relatie Nederland - Europa. En ook dit jaar kunnen de deelnemers meedoen aan verschillende workshops, stadswandelingen en rondleidingen. Aan het eind van de middag presenteert Mieke van der Weij de slotmanifestatie, waarin de UvA-scriptieprijzen voor de grootste wetenschappelijke prestaties van het afgelopen jaar worden uitgereikt. Na een optreden door cabaretier Ernst van der Pasch sluit rector magnificus Dymph van den Boom de manifestatie af. 's Avonds geeft het UvA-Orkest J.Pzn Sweelinck een concert in de Oude Kerk.

Tijd en locaties

Zaterdag 6 juni. 10.30 - 22.30 uur

* Ochtendprogramma: Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam
* Middagprogramma: Oudemanhuispoort 4-6, Amsterdam
* Avondprogramma: Oude Kerk, Oudekerksplein 23, Amsterdam

Zie onderstaande verwijzing voor meer informatie.

Verwijzingen

Meer informatie
Bron: UvA Persvoorlichting