Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 18 mei 2009

Vier UvA-wetenschappers gekozen tot lid KNAW

Gepubliceerd op 18 mei 2009

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) heeft vier wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam gekozen tot nieuw lid: Louise Fresco, Jan Kiviet, Jelle Koopmans en Marcel Levi. In totaal zijn er dit jaar 28 nieuwe leden gekozen. De Akademie heeft ruim tweehonderd gewone leden, allen vooraanstaande wetenschapsbeoefenaren. Alle terreinen van het wetenschappelijk onderzoek zijn vertegenwoordigd onder de leden. Zij komen maandelijks bijeen voor discussie over wetenschappelijke onderwerpen en zijn actief in besturen en commissies van de Akademie.

Als een Akademielid de leeftijd van vijfenzestig jaar bereikt, komt zijn of haar plaats vrij voor een nieuw lid. De Akademieleden kiezen jaarlijks nieuwe leden aan de hand van aanbevelingen uit de wetenschappelijke gemeenschap. De verkiezing gebeurt op grond van hun wetenschappelijke prestaties

Over de nieuwe leden

Prof. dr. ir. Louise Fresco (1952) is sinds juni 2006 universiteitshoogleraar aan de UvA, met als aandachtsgebied de grondslagen van duurzame ontwikkeling in internationaal perspectief. Daarnaast is zij buitenlands lid van de Royal Swedish Academy of Agriculture and Forestry in Stockholm, corresponderend lid van de Real Academia de Ingeniería in Madrid, en lid van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen. Ook is Fresco visiting professor bij het Institute of Earth Sciences van Stanford University en bij de David and Lucille Packard Foundation in Palo Alto (VS). Ze is tevens distinguished professor aan de Wageningen Universiteit. Fresco is lid van de Raad van Commissarissen van de Rabobank Nederland en zij is kroonlid van de Sociaal-Economische Raad (SER). Van 1997 tot 1999 was Fresco Director of Research op het Agriculture Department van de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties in Rome, waar zij vervolgens van januari 2000 tot mei 2006 Assistant Director-General was.

Prof. dr. Jan F. Kiviet (1948) is sinds 1974 verbonden aan de UvA. Sinds 1989 is hij hoogleraar econometrie en leidt hij de onderzoeksgroep Econometrie van de UvA. Van 1997 tot 2002 was hij tevens voorzitter van de afdeling Kwantitatieve economie aan de UvA. Kiviet is fellow van het Tinbergen Instituut, het interuniversitaire Instituut voor economisch onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR), Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). Ook is hij fellow van de Journal of Econometrics. Kiviet vervulde recentelijk gasthoogleraarschappen aan universiteiten in Montreal, Melbourne, Lissabon, Alicante en Fortaleza. In 2006 was hij de eerste hoogleraar van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB) die de jaarlijkse onderwijsprijs voor de beste docent won. Zijn onderzoek concentreert zich op de verbetering van econometrische technieken voor de analyse van dynamische simultane relaties op basis van kleine steekproeven.

Dr. Jelle Koopmans (1959) is sinds 1989 werkzaam aan de UvA (sinds 2005 als universitair hoofddocent Franse Letterkunde). Zijn voornaamste onderzoeksterrein betreft voorstellings- en toneelcultuur in de publieke ruimte in late Middeleeuwen en vroegmoderne tijd. Hij leidt het onderzoeksproject: Law and Drama: How Theatrical Practices are defined by, with, and against the Law in France & French-speaking regions (13th-16th centuries). Daarnaast leidt hij het letterkunde-programma van het Instituut voor Cultuur en Geschiedenis (FGW) en organiseert hij - in samenwerking met het CNRS en de Universiteit Paris-I - een internatinaal `research-seminar'.

Prof. dr. Marcel Levi (1964) is sinds 2000 hoogleraar Inwendige Geneeskunde aan de UvA. Hij is internist en hoofd van de afdeling Inwendige Geneeskunde en voorzitter van de Divisie Inwendige Specialismen van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. Marcel Levi doet onderzoek op het gebied van vaatziekten, bloedstolling en trombose en heeft een kleine 500 wetenschappelijke artikelen in internationale tijdschriften gepubliceerd. Hij ontving verschillende internationale onderzoeksprijzen, waaronder de Medal for Major Achievements in Blood Coagulation van de International Society of Hemostasis and Thrombosis. Hij heeft een MSc Evidence-based Health Care aan de Universiteit van Oxford gevolgd en werkte aan de Universiteit van Perugia, Italië en het Center for Transgene Technology and Genetherapy van de Universiteit van Leuven, België. Marcel Levi is sinds mei 2009 vice-voorzitter van ZON-MW. Daarnaast is hij lid van de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek, bestuurslid van de Nederlandse Internisten Vereniging en van de European Society of Hematology. Hij is (adjunct) hoofdredacteur van verschillende internationale onderzoekstijdschriften. In 2007 is hij benoemd als fellow van de Royal College of Physcians in de UK.

Over de KNAW

De KNAW adviseert de regering over ontwikkelingen in de wetenschap, bevordert de nationale en internationale samenwerking op wetenschappelijk gebied, is actief bij de kwaliteitsbeoordeling van wetenschappelijk onderzoek en is verantwoordelijk voor negentien instituten voor wetenschappelijk onderzoek en voor dienstverlening aan de wetenschap, met in totaal ruim twaalfhonderd medewerkers.

Verwijzingen

Meer over Louise Fresco
Meer over Jan Kievit
Meer over Marcel Levi
Bron: UvA Persvoorlichting