Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen


18-05-2009: Holland tiende op lijst internationale congresdestinaties

Nederland stijgt één plaats op ICCA ranglijst 2008

Nederland is in 2008 gestegen van de elfde naar de tiende plaats op de ranglijst internationale congresdestinaties. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van de International Congress and Convention Association (ICCA). In 2008 noteerde de ICCA 227 congressen voor Nederland. In 2007 waren dit er 195, wat een stijging betekent van 16%. Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) verzamelt de internationale congresstatistieken binnen Nederland.

STIJGING 16 PROCENT

Elk jaar inventariseert de ICCA de internationale associatiecongressen. In 2008 noteerde zij voor Nederland 227 congressen, in 2007 waren dit er 195 (+16%). In Nederland verzamelt het NBTC jaarlijks, in samenwerking met de regionale congresbureaus en
-accommodaties, de internationale congresstatistieken binnen Nederland.

MARKTBEWERKING GEINTENSIVEERD

De landen in de top-15 lijst van de ICCA zijn hetzelfde gebleven. De Verenigde Staten en Duitsland zijn sinds 2004 onveranderd de nummer een en twee op de lijst. Nederland is van de elfde naar de tiende plaats gestegen. "Onze geïntensiveerde marktbewerking om internationale congressen naar ons land te halen werpt vruchten af," aldus Eric Bakermans, marketingmanager Meetings & Conventions van het NBTC, "Om de concurrentie het hoofd te blijven bieden is en blijft gerichte marktbewerking essentieel. Het bieden van toegevoegde waarde voor de initiatiefnemers is een absolute voorwaarde. Daar moeten we aan blijven werken."

VERTEGENWOORDIGING GENEVE

Mede gezien het economische belang van de associatiecongressen heeft het NBTC in januari 2009 een vertegenwoordiging in Genève opgericht. Bovendien organiseert het NBTC in het najaar van 2009 het tweede associatiesymposium in Den Haag, waar nationale en internationale associaties de toekomst van de congresmarkt bespreken. Circa een derde van alle internationale aankomsten in Nederland heeft een zakelijk motief en kent een economische waarde van bijna 1,4 miljard euro.