Gemeente Hellevoetsluis


Twee jachthavens in Hellevoetsluis krijgen blauwe vlag!

Op donderdag 14 mei heeft de jaarlijkse uitreiking plaatsgevonden van de blauwe vlag. Twee Hellevoetse jachthavens hebben daarbij de felbegeerde vlag ontvangen. De Blauwe Vlag is een internationale milieuonderscheiding en de officiële erkenning voor stranden en jachthavens die voldoen aan de zeer hoge kwaliteitseisen op het gebied van waterkwaliteit, veiligheid, educatie en voorzieningen.

Kees Broere van Marina Cape Helius en Marina Hellevoetsluis ontving uit handen van Alexander Pechtold in Castricum aan Zee dit kwaliteits- en duurzaamheids keurmerk. Hij is erg blij met deze erkenning. "We willen met onze nieuwe havens graag aan alle milieu-eisen voldoen en daarbij net een stapje verder gaan. Zodat we ervoor kunnen zorgen dat onze havens nog heel lang als nieuw blijven." Blij verrast was hij met de aanwezigheid van burgemeester Kleijwegt bij de uitreiking in Castricum aan Zee. Burgemeester Kleijwegt: "We willen de beide jachthavens van harte feliciteren met dit fantastische resultaat. We denken dat dit tevens een stimulans kan zijn voor onze andere havens en wellicht ook de stranden."

De twee ruime jachthavens aan het Haringvliet bevatten een nieuw havenkantoor, zeer luxe sanitaire voorzieningen, een hotel, strand en kinderanimatieteam. Beide havens zijn dit seizoen gegroeid qua bezetting, maar er zijn nog enkele ruime ligplaatsen te huur voor mensen die in één van Nederlands grootste watersportsteden willen verblijven. Hellevoetsluis biedt voor elk wat wils; bij elk weertype kan er gevaren worden rondom het Haringvliet en de Noordzee. De vesting van Hellevoetsluis heeft veel historische bezienswaardigheden en is ruimschoots voorzien van vele horecagelegenheden.

Het doel van het Blauwe Vlag Programma is om overheden, ondernemers en recreanten blijvend te betrekken bij de zorg voor schoon en veilig water, mooie natuur en een gezond milieu. Het mogen voeren van een Blauwe Vlag is een erkenning voor de inspanningen die de jachthavenbeheerder op dit gebied heeft geleverd. Voor de toerist is de Blauwe Vlag internationaal het herkenning- en kwaliteitssymbool voor goede stranden en jachthavens. De Internationale Jury voor de Blauwe Vlag heeft dit jaar in Nederland 110 Blauwe Vlaggen toegekend. Dit is een stijging van 30% ten opzichte van 2008. Met dit hoge aantal behoort Nederland tot de Europese koplopers van de Blauwe Vlag-campagne. De Blauwe Vlaggen werden uitgereikt aan 41 Nederlandse stranden en 69 jachthavens. De Blauwe Vlag is één jaar geldig: jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de stranden en jachthavens nog aan de vereisten voldoen.

05/18/2009