Pieter De Crem ontvangt Eimert van Middelkoop over het incident in Den Helder

De Belgische minister van Landsverdediging, Pieter de Crem, heeft vanmorgen op zijn departement in Brussel minister Eimert van Middelkoop ontvangen. De Crem betreurt het feit dat inwoners van Den Helder mogelijk in het bezit zijn gekomen van oefenmunitie. Dit is munitie die door militairen wordt gebruikt om te oefenen en waarbij derhalve geen kogels worden afgevuurd.

De munitie zou afkomstig zijn van Belgische militairen die in Den Helder deelnamen aan de militaire oefening 'Crazy Trip'. Het betreft een militaire oefening in burgerlijke omgeving voor ontzetting van burgerbevolking ('Non Combattant Evacuation Operation' of NEO)

De Crem meldde dat het Belgische Federale Parket onmiddelijk een diepgaand onderzoek is gestart. In Nederland voeren politie en Koninklijke Marechaussee tevens een onderzoek. De Crem noemde het incident "onaanvaardbaar". Ook in functie van het onderzoek van het parket zal hij de nodig stappen te ondernemen. Minister Van Middelkoop zei het gebeurde zeer te betreuren. Met genoegen nam hij kennis van het feit dat zijn ambtgenoot de zaak hoog op neemt.

Beide bewindslieden onderstreepten echter dat het incident de goede samenwerking die België en Nederland hebben, in het algemeen en met beide marines in het bijzonder, niet in de weg zou staan. "Onze samenwerking, zeker tussen onze beide geïntegreerde marines, is uniek en hecht. In de tweede helft van dit jaar trekken het Belgische fregat BNS Marie-Louise en het Nederlandse LC-fregat Hr.Ms. Evertsen in het kader van de Europese operatie ATALANTA zij aan zij op tegen de piraten in de Golf van Aden. Deze vervelende zaak tast de goede betrekkingen niet aan", aldus de beide bewindslieden.

Categorieën: Internationaal, Openbare orde en veiligheid, Overig

Bron: Ministerie van Defensie