Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 18 mei 2009

Kenmerk 102

Amsterdam zet in op elektrisch vervoer

Uit de rapportage Effect milieuzone personenauto's en elektrisch vervoer van TNO blijkt dat de invoering van de milieuzone voor personenauto's minder oplevert dan verwacht. Gebleken is dat het stimuleren van elektrisch vervoer een effectievere maatregel is om de luchtkwaliteit te verbeteren. Verder kijkt de gemeente naar mogelijkheden om delen van de stad autoluw te maken en milieudifferentiatie van parkeertarieven toe te passen.

Het onderzoek van TNO laat zien dat het effect van elektrisch vervoer in 2015 meer dan twee keer zo groot is als het effect van de milieuzone voor personenauto's. Daarom investeert de gemeente 10 miljoen euro in elektrisch vervoer, en wordt er verwacht dat er in 2015 10.000 elektrische auto's in Amsterdam rijden.

Luchtkwaliteit
Amsterdam voldoet aan de Europese normen voor fijnstof (PM10). Aan de norm voor stikstof (NO2)wordt nog niet voldaan; dit vraagt om een stevige aanpak. Met het berekende effect van het elektrisch vervoer, gedifferentieerde milieuparkeertarieven, autoluwe delen van de stad en het verkregen uitstel van Brussel tot 2015 kan op tijd aan de normen voor luchtkwaliteit worden voldaan. Daardoor is de noodzaak voor de milieuzone voor personenauto's niet meer aanwezig.

Elektrisch vervoer
Elektrisch vervoer is goed voor de luchtkwaliteit, het klimaat en de economie. Elektrisch vervoer stoot lokaal geen schadelijke stoffen uit en is zuiniger, waardoor er minder CO2 wordt uitgestoten. De gemeente maakt elektrisch vervoer mogelijk door de aanleg van oplaadpunten, onder andere op straat en in garages. Daarnaast wordt elektrisch vervoer zichtbaar gemaakt door de inzet van elektrisch vervoer in het eigen wagenpark. Ook worden afspraken gemaakt met het bedrijfsleven en diverse particuliere organisaties over het inzetten van elektrisch vervoer. Zo wil taxibedrijf TCA bijvoorbeeld in samenwerking met de gemeente elektrische taxi's inzetten in de stad. Daarnaast wordt een subsidieregeling opgezet om elektrisch vervoer te stimuleren. Het bovenstaande is uitgewerkt in het plan `Amsterdam Elektrisch'.

Voorrang voor een Gezonde Stad De gemeente werkt hard aan de uitvoering van andere maatregelen uit het plan `Voorrang voor een Gezonde Stad'. Er is een akkoord bereikt over de landelijke sloopregeling voor oude auto's, die voor Amsterdammers zal worden aangevuld met plaatselijke subsidie van de gemeente Amsterdam. Daarnaast hebben inmiddels 400 mensen hun parkeervergunning ingeleverd in ruil voor een autodeeltegoed van 300 euro. Nieuwe autodeelplaatsen worden gesubsidieerd aangelegd en innoverende autodeelprojecten worden voorbereid. Op de bedrijfsterreinen Amstel Business Park en Schinkel gaan per 1 juni als proef gratis bussen tijdens de spits rijden om werknemers en bezoekers van de bedrijven een alternatief voor de auto te bieden. Ook werkt de gemeente aan de invoering van een milieuparkeervergunning. .




18 mei 2009 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 102 Bestuursdienst
Pagina 2 van 2

De wethouders Gerson (Verkeer) en Vos (Milieu) bespreken op 3 juni de plannen met de leden van de raadscommissie.

Pb-102



Gemeente Amsterdam