Gemeente Rotterdam

Saai was het vrijdagmiddag 15 mei allerminst in de Rotterdamse raadszaal.

Daar gingen (kandidaat)Europarlementariërs in debat met Rotterdamse politici en het publiek. Het debat was een initiatief van de gemeenteraad.

Wielrenners
Voordat het debat losbarstte werd buiten, op de stoep voor het stadhuis, een groep fietsers verwelkomd die uit Brussel naar Rotterdam was komen rijden om de band tussen de stad en Europa nog eens te onderstrepen. Die wielrenners mengden zich vervolgens onder het publiek en vormden zo met hun wit-blauwe sportkleding een opvallende verschijning in de statige raadszaal.

Prikkelende uitspraken
De discussie ging over vijf stellingen, alle vijf aangedragen door raadsleden en gepresenteerd door burgemeester Aboutaleb. De politieke meningen waren uiteraard verdeeld, zowel bij de Europarlementariërs achter de collegetafel als bij de raadsleden in de zaal. En dat bleef zo, ook al vlogen de argumenten heen en weer en daagden de deelnemers hun politieke tegenstanders uit met prikkelende uitspraken.

Wel gaan stemmen
Maar over één aspect was iedereen het eens. Als Rotterdammers invloed willen hebben in Europa moeten ze vooral op 4 juni gaan stemmen. Burgemeester Aboutaleb aan het eind: 'Er zijn hier grote verhalen verteld en kleine verhalen. Grote verhalen over de welvaart en veiligheid die Europa brengt, kleine verhalen over de burger die zich bedreigd voelt in zijn identiteit. Maar wat u ook vindt of doet, maak gebruik van uw recht om uw stem uit te brengen!'

Prijs
Twee deelnemers kregen van een tweekoppige jury, bestaand uit een lid van de Nationale Jeugdraad en de Erasmus Debating Society, de prijs voor hun pittige, levendige en heldere bijdragen: D66-raadslid Salima Belhaj en PvdA-Europarlementariër Thijs Berman.

De deelnemende kandidaten voor het Europese Parlement: Thijs Berman (PvdA)
Wim van de Camp (CDA)
Ruud van Eijle (CU-SGP)
Gerben-Jan Gerbrandy (D66)
Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD)
Jessica van Ruitenberg (SP)
Judith Sargentini (GroenLinks)

De deelnemende raadsleden:
Salima Belhaj (D66)
Theo Coskun (SP)
Kees de Gruiter (VVD)
Matthijs van Muijen (PvdA)
Nadya van Putten (burgerraadslid GroenLinks)
Robert Simons (Leefbaar Rotterdam)

Flitsen uit het debat
Tijdens het debat kwamen de volgende stellingen op tafel (met daaronder enkele opmerkingen die gemaakt werden).

Rotterdammers moeten meer invloed krijgen in Europa 'Daarvoor zijn we veel te klein' (Simons) maar ook 'dankzij de grotere verbanden waarin we in het parlement werken, is er wel degelijk invloed' (Van de Camp).
Het Europees Parlement moet zich sterk maken voor méér armslag voor lokale overheden
'Het Europese parlement moet geen bal te zeggen hebben over landelijk beleid. Wel over zaken als het milieubeleid. Daarvoor moet het de doelen vaststellen, en het verder overlaten aan de landelijke en lokale overheden'. (Berman)
De Europese Unie zou meer moeten doen op het gebied van politie en justitie. Bijvoorbeeld in Rotterdam op het gebied van hooligans en coffeeshops
'Nee, dat doe je maar zelf' (Van de Camp) en 'Europa moet zich alleen bemoeien met grensoverschrijdende criminaliteit'. (verscheidene Europarlementariërs)
Rotterdam moet aandringen op ambitieuze klimaatdoelstellingen in Europa
'Je kunt wel het braafste jongetje van de klas zijn, maar zo lang de wereldgrootmachten hun beleid niet aanpassen heeft dat geen enkel effect' (publiek) contra 'het is goed om voorop te lopen'. (Van Putten)
Lidstaten moeten de mogelijkheid hebben om hun grenzen voor onbepaalde tijd gesloten te houden voor arbeidsmigranten uit nieuwe EU-landen 'Nee, als je dat zegt, heb je de belangrijkste principes van Europa niet goed begrepen' (Van de Camp), en 'mensen komen hierheen vanwege de armoede in hun eigen land, we moeten daarom de ontwikkeling in de armste regio's stimuleren' (verscheidene kandidaat Euro-parlementariërs en raadsleden).

Bron: Bestuursdienst, 18-05-2009