Politie Haaglanden

Persberichten 18 mei

Haaglanden, 18-05-2009

Bewoner houdt inbreker aan

Den Haag Een bewoner van de Frankenslag trof maandag 18 mei rond 03.45 uur in zijn huis een inbreker aan. Hij hield de inbreker vast tot de politie arriveerde. De verdachte, een 30-jarige Hagenaar, beet de man in zijn arm, waarna de 49-jarige bewoner naar het ziekenhuis moest voor antibiotica. De politie bracht de verdachte over naar het politiebureau voor verhoor. Daarnaast zal de politie buurtonderzoek en sporenonderzoek verrichten.

Vuilniszakken met hennepafval

Den Haag Een getuige meldde zondag 17 mei rond 22.00 uur bij de politie dat er vuilniszakken met hennepafval in een auto werden geladen in de Barnsteenhorst. Hierop nam de politie poolshoogte en hield vervolgens vier personen aan. Politieagenten gingen in de woning kijken en vonden daar ongeveer vijftig vuilniszakken met tuinaarde en elektriciteitsdraad. Er stonden geen meubels in de woning en in het huis lagen hennepblaadjes. Bovendien bleek dat er illegaal stroom was afgetapt. Een van de verdachten gedroeg zich agressief en schopte een agent tegen zijn knie, waarvoor hij naar het ziekenhuis moest. De vier personen in de woning, drie mannen van 33, 34 en 38 jaar, en een 19-jarige vrouw, zijn overgebracht naar het politiebureau. Deze verdachten zitten vast voor verhoor. Politie Haaglanden wijst nadrukkelijk op het gevaar van hennepkwekerijen. In veel gevallen is er sprake van illegaal stroomgebruik wat kan leiden tot brandgevaarlijke situaties. Heeft u vermoedens van een kwekerij bij u in de buurt, dan vragen wij nadrukkelijk contact op te nemen met de politie via 0900-8844. Anoniem bellen met de meldlijn Meld Misdaad Anoniem kan uiteraard ook. Het nummer is 0800-7000.

Wisseltruc

Den Haag Een 24-jarige Hagenaar probeerde zondagmiddag 17 mei door een wisseltruc te voorkomen dat agenten hem controleerden en hij ruim
1.300 euro aan boetes moest betalen. Om 12.15 uur bestuurde de man een auto, die op de s Gravenzandelaan voor het verkeerslicht stond. Bij hem in de auto zaten nog twee andere mensen. Toen de man politieagenten zag, wisselde hij snel van plaats met één van de inzittenden. Bij controle bleek waarom, de man uit Den Haag is niet in het bezit van een rijbewijs. Ook had hij nog voor ruim 1.300 euro aan boetes openstaan. Als hij dit niet kan betalen, krijgt hij een gevangenisstraf van 25 dagen.

Inbreker aangehouden

Den Haag De politie hield maandagochtend 18 mei rond 01.30 uur een 19-jarige man uit Den Haag aan, die ervan wordt verdacht dat hij geprobeerd heeft in te breken in een winkel aan de Vaillantlaan. Toen politieagenten op de Vaillantlaan aankwamen, zagen zij meerdere jongens wegrennen. De agenten zetten de achtervolging in en hielden op de Van Ostadestraat de Hagenaar aan. Hij bleek in het bezit te zijn van een mobiele telefoon, die gestolen was in 2008. De politie onderzoekt de zaak.

Ingesloten

Den Haag - De eigenaar van een snackbar aan de Pletterijstraat sloot zondagmiddag 17 mei snel de rolluiken, nadat een klant met vals geld had geprobeerd te betalen. Op deze manier hield hij de 18-jarige Hagenaar binnen, totdat de politie arriveerde. Agenten namen de jongen mee en namen het valse briefje van 50 euro in beslag. De jongen kreeg een proces-verbaal.

Herrieschopper in de Eekhoornrade

Den Haag Een groep van 20 man zorgde zondag 17 mei omstreeks 22.00 uur voor onrust in de Eekhoornrade in Den Haag. Een 19-jarige Hagenaar crosste heen en weer op zijn scooter enveroorzaakte daarmee overlast. De groep moedigde hem aan door hem toe te schreeuwen. Politieagenten hield de jongen aan. Op het politiebureau kreeg hij een proces-verbaal.

Gestolen auto teruggevonden

Den Haag Een biker van Politie Haaglanden vorderde zondag 17 mei om 23.30 uur een gestolen auto in. Tijdens zijn surveillanceronde zag hij een auto met een slecht verlichte kentekenplaat. Toen hij de 43- jarige bestuurder uit Vlissingen daarop aansprak en het voertuig controleerde, bleek dat de auto gestolen was in Rotterdam. De man werd aangehouden en de auto is in beslag genomen.

Omwonenden voorkomen inbraak

Voorburg Omwonenden van de Van Wassenaerstraat reageerden zondag 17 mei omstreeks 15.30 uur zeer adequaat, toen enkele inbrekers hun slag probeerden te slaan. Zij belden de politie en achtervolgden één van de inbrekers. Zo brachten zij de politie op het spoor van een 27-jarige Hagenaar. Op aanwijzing van een getuige werd de verdachte in de van Alphenstraat aangehouden. Hij werd ingesloten in het politiebureau en heeft inmiddels bekend bij een inbraak in de Van Wassenaerstraat betrokken te zijn geweest. De politie heeft proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Hennepkwekerij ontdekt na wateroverlast

Leidschendam Een melding van wateroverlast bracht politieagenten op zondag 17 mei omstreeks 19.45 uur bij een hennepkwekerij. Zij stelden een onderzoek in op de Burgemeester van Duyvendijklaan en troffen een zeer gevaarlijke situatie aan, omdat er met de elektriciteit geknoeid was. De politie heeft de kwekerij met in totaal 102 hennepplanten ontmanteld. De planten en apparatuur zijn vernietigd. De politie stelt een onderzoek in naar de bewoner, waarna proces-verbaal tegen hem wordt opgemaakt.

Wegpiraat raakt rijbewijs en motor kwijt

Wassenaar Een 47-jarige motorrijder uit Wassenaar reed 17 mei omstreeks 20.00 uur zo hard en had zoveel gedronken dat hij zijn rijbewijs direct moest inleveren. Politieagenten zagen de Wassenaarder op de van Zuylen van Nijeveltlaan net voor een tegenligger linksaf slaan. Toen zij de motorrijder wilden controleren ging deze er met hoge snelheid vandoor. Uiteindelijk werd de wegpiraat tot stoppen gedwongen op de Hofcampweg. De man bleek te rijden onder invloed, hij blies 810 ugl. Zijn rijbewijs moest hij direct inleveren, hij bleek al eerder veroordeeld te zijn voor rijden onder invloed. De Wassenaarder ging met meerdere processen-verbaal, zonder rijbewijs en zonder motor naar huis.

De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 promille of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Dronken man rijdt tegen gevel

Delft Een 36-jarige man uit Delft reed zondag 17 mei om 02.20 uur tegen een gevel van een woning op de Voorstraat. Agenten kregen de melding binnen en zagen even later op de Oude Delft een auto rijden met een rokende motorkap en een lekke band. Ook was de rechtervoorzijde zwaar beschadigd. Ze gaven de automobilist een stopteken en merkten op dat hij naar alcohol rook en onvast ter been was. De man moest een blaastest afleggen, waaruit bleek dat hij te veel gedronken had om te mogen rijden (Hij blies 900 ugl. Terwijl 220 ugl het maximum is.) De Delftenaar verklaarde dat hij wel gemerkt had dat hij ergens tegen aan gereden was, maar dacht dat het een boom was. Hij kreeg een proces-verbaal voor het rijden onder invloed en het verlaten van de plaats van een ongeval.De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 promille of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro

Inbraak bij winkels

Zoetermeer Inbrekers forceerden maandag 18 mei rond 02.00 uur het rolluik van winkels aan het Theaterplein en kwamen zo een magazijn binnen. De politie gebruikte speurhonden om te zien of er nog verdachten binnen waren, maar die waren al gevlogen. Cameras hadden de inbraak echter geregistreerd en de agenten herkenden op de beelden één van de daders. De 21-jarige Hagenaar werd later die nacht aangehouden in zijn woning in Den Haag. Hij zit nog vast voor verhoor. De recherche stelt een onderzoek in naar de overige daders.