Ministerie van Buitenlandse Zaken

Beantwoording vragen van de leden Van de Camp en Ormel over onteigeningen in Spanje

18-05-2009 | Kamerstuk | Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bied ik u hierbij, mede namens de de Staatssecretaris voor Europese Zaken, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Van de Camp en Ormel over onteigeningen in Spanje. Deze vragen werden ingezonden op 1 mei 2009 met kenmerk 2009Z08366.

De Minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken, mede namens de de Staatssecretaris voor Europese Zaken, op vragen van de leden Van de Camp en Ormel (CDA) over onteigeningen in Spanje.

Vraag 1
Kunt u de reactie van de Spaanse autoriteiten op het attenderen door de Nederlandse ambassade van het probleem van rechtsonzekerheid voor Nederlandse huizenbezitters als gevolg van de `Kustwet' uit 1998 en de `Landroofwet' uit 2005 aan de Kamer mededelen zodra u deze heeft ontvangen?

Antwoord
De kwestie is onder de aandacht gebracht van de Spaanse autoriteiten door onze ambassade in Madrid en bij de Spaanse ambassade in Den Haag. De Spaanse autoriteiten hebben aangegeven dat huiseigenaren kunnen vertrouwen op de garanties die het recht hun biedt.

Vraag 2
Wat is uw reactie op het rapport Auken van het Europese parlement waarin gesteld wordt dat er sprake is van corruptie, speculatieve bouwprojecten en overtreding van EU-richtlijnen?

Antwoord
Het `rapport Auken' bevat 36 aanbevelingen aan de Spaanse autoriteiten. Het is dan ook aan de Spaanse autoriteiten om te reageren op deze aanbevelingen. De Nederlandse ambassade in Madrid heeft bij de centrale Spaanse autoriteiten geïnformeerd naar hun visie op de aanbevelingen in het rapport, alsmede naar eventuele acties om daaraan gevolg te geven. De Spaanse autoriteiten hebben aangegeven dat de Spaanse centrale autoriteiten het rapport hadden ontvangen en kennis hadden genomen van de inhoud ervan. Gezien de staatkundige structuur van Spanje, een staatsverband met 17 autonome gebieden, hebben sommige aanbevelingen betrekking op bevoegdheden van regionale en plaatselijke besturen, en andere op die van de centrale regering. Een standpunt ten aanzien van het rapport is echter nog niet beschikbaar. De ambassade blijft hierover in contact met de Spaanse autoriteiten.

Vraag 3
Op welke wijze kan de Nederlandse regering Nederlanders met eigendommen in Spanje behulpzaam zijn bij het verkrijgen van rechtszekerheid?

Antwoord
Het bieden van rechtszekerheid is een verantwoordelijkheid van nationale overheden, in dit geval van de Spaanse autoriteiten. De ambassade in Madrid kan Nederlanders met eigendommen in Spanje met advies behulpzaam zijn. Zij kan hen attenderen op de beschikbare rechtsmiddelen op Spaans en Europees niveau. De Nederlanders in kwestie dienen de hun tot beschikking staande rechtsmiddelen zelf te benutten.

Vraag 4
Hoe gaat u bredere bekendheid dan louter via de website van de ambassade aan deze problematiek geven?

Antwoord
Het is aan de Spaanse overheid om burgers in te lichten over beleidsvoornemens. De ambassade informeert via de website Nederlanders die woonachtig zijn in Spanje over de problematiek. Op de website worden de e-mail adressen van belangenverenigingen vermeld en nodigt de ambassade huizenbezitters die te maken krijgen met deze maatregelen uit om de ambassade daarvan op de hoogte te stellen.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl