Gemeente Leidschendam-Voorburg


Unieke stappen aanpak huiselijk geweld

18 mei 2009 - Samen met alle gemeenten in de regio Haaglanden is een belangrijke stap gezet in de aanpak van huiselijk geweld. Er zijn twee convenanten ondertekend, namelijk de 'Integrale Aanpak Huiselijk Geweld' en het Privacyconvenant. Achttien hulpverleningsinstanties én justitiële partners stemmen hiermee het hulpverleningsaanbod in de Haaglandse gemeenten nog beter op elkaar af. Staatssecretaris van VWS Jet Bussemaker onderstreept het belang van deze stappen; zij was aanwezig bij de ondertekening.

Concrete werkafspraken
Uniek is dat met zo veel partijen deze stappen zijn gezet. De convenanten zijn namelijk geen vrijblijvende intentieverklaringen, maar bestaan uit echt concrete werkafspraken voor de werkvloer, de zogenoemde 'Haaglandse Aanpak'. De regio Haaglanden is de éérste regio die zulke concrete werkafspraken voor de aanpak van huiselijk geweld heeft. Het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld (ASHG) is de spin in het web bij deze Haaglandse Aanpak.

Een concrete afspraak is bijvoorbeeld dat na melding van huiselijk geweld bij het ASHG, binnen 2 werkdagen hulpverlening wordt ingeschakeld en dat er hulp is voor zowel het slachtoffer als de dader. Als hiervoor geen toestemming wordt gegeven door slachtoffer of dader, maar er wel sprake is van een zorgwekkende situatie, kan het ASHG alsnog een meer dwingend traject opstarten.

Wet tijdelijk huisverbod
Naast deze unieke regionale stappen, is per 1 januari 2009 ook de Wet op het tijdelijk huisverbod ingegaan. Als de politie een zorgwekkende situatie aantreft, kan zij in samenwerking met
hulpverleningsinstanties zonder aangifte van het slachtoffer, besluiten de dader 10 dagen een huisverbod op te leggen. Ook kan de politie op basis van deze wet ingrijpen vóórdat het geweld escaleert. In Leidschendam-Voorburg is tot nu toe één huisverbod opgelegd.

Al deze maatregelen geven de gemeente Leidschendam-Voorburg en hulpverlenende instanties meer slagkracht in de aanpak en voorkomen van huiselijk geweld.