Ingezonden persbericht


18/05 2009

Egypte maakt zich te schande door gruwelijke ruiming varkens

Egypte heeft zich niet laten afschrikken door wereldwijd protest tegen de voorgenomen slacht van honderdduizenden varkens. Het Noord-Afrikaanse land is begonnen met het ruimen van de dieren en doet dat op gruwelijke wijze. Videobeelden van de Egyptische krant Almasry Alyoum laten zien hoe varkens massaal in vrachtwagens worden geladen en elkaar vertrappen. Met ijzeren staven worden de dieren doodgeslagen, alvorens de karkassen in massagraven worden gestort.

De Egyptische regering hoopt met het ruimen van de varkens het H1N1-virus buiten de deur te houden. Experts zijn het er over eens dat het virus alleen van mens op mens wordt overgedragen. Het doden van de varkens is daarom niet alleen een gruwelijke, maar ook volkomen zinloze daad.

'Egypte heeft een bedroevende reputatie wat betreft zijn slachterijen de omgang met dieren', stelt Hans Baaij, directeur van Stichting Varkens in Nood. 'Deze beelden passen in het plaatsje van misschien wel het meest dieronvriendelijke land ter wereld. Gelukkig zijn er ook in Egypte mensen die het opnemen voor de dieren, zoals de journalisten die het beeldmateriaal hebben gemaakt.'

Stichting Varkens in Nood heeft onlangs protest aangetekend bij de ambassade van Egypte in Den Haag. De organisatie roept iedereen op om dat voorbeeld te volgen. Via de website van Stichting Varkens in Nood kan een petitie worden ondertekend en direct worden verzonden aan de ambassade.



Ingezonden persbericht