Friese waterschappen

beschikbaar voor Swette gebied

Provincie stelt EUR 576.500 beschikbaar voor Swette gebied

maandag, 18 mei 2009
Gedeputeerde Staten van de provincie Fryslân hebben het deelplan Swette gebied vastgesteld. Het deelplan maakt onderdeel uit van het landinrichtingsproject Swette-de Burd en bevat een pakket aan maatregelen voor de toekomstige inrichting van het Swette gebied. Gedeputeerde Hans Konst is tevreden over de maatregelen: "Met de geplande werkzaamheden kunnen we de inrichting van het Swette gebied afronden. Het geeft een impuls aan toekomstige ontwikkelingen, bijvoorbeeld op het gebied van landbouw. Ook realiseren we onze natuurdoelen in het kader van de Ecologische Hoofdstructuur. De schop gaat medio 2009 de grond in." Gedeputeerde Staten stellen een bedrag beschikbaar van EUR 576.500 uit het budget Inrichting Landelijk Gebied.

De bestuurscommissie Swette-De Burd heeft de maatregelen samen met het Wetterskip Fryslân uitgewerkt. De grondwaterpeilen worden op zowel de landbouw als de natuur afgestemd. Met de betrokken grondeigenaren is overleg gevoerd hoe het grondwaterpeil gekoppeld kan worden aan het gebruik van de agrarische gronden. Verder zijn in een deel van Swette gebied goede mogelijkheden voor particulier natuurbeheer en duurzame landbouw. Het gaat om een gebied van ongeveer 100 hectare. Ook is er ook aandacht voor de natuur. De natuurgebieden Unlân fan Jelsma en Kobbelân worden versterkt en uitgebreid en een oostelijke strook langs de Botmar wordt opnieuw ingericht. En er wordt gewerkt aan het verbeteren van de oevers en kaden in het gebied.

De rijksbijdrage voor de uitvoering van de tweede module Swette-de Burd is ontoereikend om alle geplande maatregelen voor het Swette gebied uit te voeren. Daarom heeft de bestuurscommissie Swette-de Burd het deelplan Swette gebied opgesteld, als aanvulling op de uitvoering van de tweede module Swette-de Burd. Er zijn samenhangende maatregelen geformuleerd over de landinrichting, waterbeheersing en inrichting van het Swette gebied. De maatregelen voor de waterbeheersing en voor de natuur zijn in lijn met het concept ruilplan dat de toekomstige inrichting van het gebied beschrijft.

In 2000 is het raamplan en de eerste uitvoeringsmodule herinrichting Swette-de Burd vastgesteld door Gedeputeerde Staten. Het raamplan voorziet in de inrichting van de Noarder Burd met de primaire functie natuur, van de Suder Burd met de functie recreatie, van It Eilân met de primaire functie natuur en van het Swette gebied met de primaire functie landbouw. Het raamplan wordt uitgevoerd in modules die een pakket aan maatregelen bevatten voor een periode van 4 jaren.

Voor meer informatie kunt u bellen met afdeling Communicatie van de provincie Fryslân, tel. 058 - 292 57 35. Dit persbericht is ook te vinden op internet: www.fryslan.nl.