Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


18 mei 2009

Nieuwe veiligheidsaanpak voetbal in Deventer succes

De nieuwe aanpak van voetbalgerelateerde incidenten in Deventer is een succes, zo blijkt uit een tussenevaluatie van `Hooligans buitenspel'. De samenwerking tussen Go Ahead Eagles, politie, Openbaar Ministerie en de gemeente Deventer leidde tot een afname van het aantal incidenten en benodigde politie-inzet.

In het voorjaar van 2008 heeft de gemeenteraad in Deventer geld beschikbaar gesteld om de veiligheid rond het betaald voetbal te verbeteren. De aanleiding hiervoor was het advies `Hooligans buitenspel', dat ingaat op de vraag hoe de club, politie, gemeente en Openbaar Ministerie (OM) zo kunnen samenwerken dat voetbalgeweld wordt tegengegaan en het weer leuk wordt om een wedstrijd te bezoeken.

Wekelijks overleg en veiligheidsmanager
Er is een veiligheidsoverleg Go Ahead Eagles (VOGA) ingesteld, waarin de club, politie, OM en de gemeente vertegenwoordigd zijn. Daarnaast hebben dezelfde partners wekelijks overleg waarin de incidenten bij de wedstrijd van voorgaand weekend worden besproken. Alle overtreders worden besproken en er wordt een passende maatregel tegenover de overtreding gesteld. Een spilfunctie bij deze overleggen heeft de, sinds dit speelseizoen aangestelde, veiligheidsmanager bij Go Ahead Eagles. Hij geeft uitvoering aan beleid uit het VOGA en aan de maatregelen uit het wekelijks overleg.

Veelbelovende resultaten
Een tussenevaluatie van de nieuwe werkwijze laat veelbelovende resultaten zien: de nieuwe overlegstructuur werkt, de gezamenlijke activiteiten zijn opgestart en de ontwikkeling in het aantal aanhoudingen/incidenten en politie-inzet zijn zeer positief. Alhoewel de eerste resultaten goed zijn, blijven de partners zich het komende jaar inspannen om deze trend vast te houden en verder uit te bouwen.

Voor de nieuwe aanpak is geld voor twee voetbalseizoenen beschikbaar gesteld. Aan het einde van seizoen 2009-2010 moet de eindrapportage `Hooligans buitenspel' duidelijk maken hoe het samenwerkingsverband verder vorm krijgt.