Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


18 mei 2009

Veiligheidshuis Midden-Limburg boekt positieve resultaten

De persoonsgerichte aanpak van veelplegers binnen het Veiligheidshuis Midden-Limburg leidt bij de cliënten tot bijna éénderde minder misdrijven. Ook blijkt dat een aantal cliënten helemaal niet meer in aanraking komt met de politie. Dat is te lezen in het Jaarverslag Veiligheidshuis 2008 dat vorige week is gepubliceerd.

Minder overlast en criminaliteit in Midden-Limburg De totale overlast en criminaliteit in Midden-Limburg is met negen procent gedaald in de periode 2006-2008. Overlastincidenten daalden met zeven procent, vermogensincidenten zelfs met vijftien procent. Een lichte stijging valt echter waar te nemen bij het aantal geweldsincidenten.

In 2008 heeft het Veiligheidshuis 40 volwassen veelplegers en 22 jeugdige veel- en meerplegers onder zijn hoede gehad. Uit de politieregistratie blijkt dat deze groep bijna éénderde minder delicten pleegde in 2008 in vergelijking met 2006. Een aantal veelplegers komt zelfs helemaal niet meer in aanraking met de politie.

Geconcludeerd kan worden dat het brede integrale veiligheidsbeleid dat gemeenten voeren, positief bijdraagt aan de veiligheid in Midden-Limburg.

Persoonsgerichte aanpak centraal
De persoonsgerichte aanpak van veelplegers binnen het Veiligheidshuis is een belangrijke factor voor het succesvol terugdringen van overlast. In het Veiligheidshuis wordt gekeken naar de persoonlijke omstandigheden van de veelpleger.

Afhankelijk van de persoon kan het bijvoorbeeld gaan om begeleiding naar een woning, naar werk, schuldhulpverlening, begeleiding in het afkicken van een verslaving, hulp bij het verkrijgen van sociale vaardigheden of het omgaan met agressie. De veelpleger is overigens verplicht hieraan mee te werken. Valt hij of zij in herhaling dan komt justitie weer in actie. Kortom, preventie, repressie en (na)zorg maken onderdeel uit van het Veiligheidshuis.