Partij van de Arbeid

Hét gezin bestaat niet

18-05-2009 01:59

15 mei was de Internationale Dag van het Gezin. Ook deze keer ging die dag weer ongemerkt voorbij. Logisch misschien, want wat is eigenlijk een gezin? Dat vraagt europarlementariër Emine Bozkurt zich af. Is dat een man, een vrouw en een stel koters, zoals veel conservatieve partijen het zien of is het veel meer?

'Er is niks mis met het traditionele gezin, maar ditzelfde geldt ook voor alleenstaande ouders, getrouwde én ongetrouwde ouders, gezinnen met dubbele kostwinners en gezinnen zonder kostwinners, nieuw samengestelde gezinnen, homo en hetero, gezinnen met kinderen maar ook paren die er voor hebben gekozen geen kinderen te krijgen.

Wij scharen al die samenlevingsvormen onder de noemer gezinnen. En we maken daar beleid voor, zowel in Den Haag, als in Brussel. Het CDA - dat 'het gezin' tot hoeksteen heeft gemaakt van haar campagnes - ziet vanuit haar Europese fractie het gezin nog steeds als iets waar de vader op zondag het vlees te snijdt. Er is geen oog voor de brede diversiteit van moderne gezinnen en ook stemt het CDA in Europa consequent tegen beleid om gezinnen te helpen, in al hun vormen. Hun retoriek over familiewaarden heeft daarmee de inhoud van de grote Balkenende-ballon die het CDA deze dagen boven Nederland laat zweven, een hoop gebakken lucht.

Vorige week nog blokkeerden de Europese Christendemocraten samen met de liberalen een voorstel om het zwangerschapsverlof te moderniseren. Werkende moeders blijven hierdoor onvoldoende gelegenheid krijgen om bij te komen van de bevalling en bij hun kind te zijn in de zo cruciale eerste weken na de bevalling. Het CDA wou in Europa ook niets weten van een vaderschapsverlof, en al helemaal niet als dit vaderschapsverlof zoals door de PvdA was voorgesteld ook beschikbaar zou zijn voor meemoeders, de partner van een lesbische vrouw die een kind krijgt.

Politieke familiewaarden zijn niets zonder concrete oplossingen voor gezinnen, en wel álle gezinnen. De PvdA stond voor een brede antidiscriminatie richtlijn waardoor discriminatie op grond van leeftijd, handicap, seksuele geaardheid en levensovertuiging overal in Europa veel beter aangepakt kan worden. De PvdA wil betere ontslagbescherming voor zwangere vrouwen en meer mogelijkheden tot arbeidsduurverkorting voor mensen die de balans tussen hun werk en privéleven willen aanpassen.

Wij zetten de mensen voorop. Mensen die er van op aan moeten kunnen dat de overheid goede kinderopvang aanbiedt. Mensen die vrij moeten kunnen leven zonder discriminatie. In Nederland is het over het algemeen goed geregeld. In andere landen loopt men op deze gebieden vaak achter. Álle soorten gezinnen, in alle Europese landen, moeten centraal staan. Vindt de PvdA. Het CDA laat hen in de kou staan.'

Europarlementariër Emine Bozkurt