Stadsdeel Amsterdam-Noord

Iedere week Boerenmarkt Buikslotermeerplein

De boerenmarkt op het Buikslotermeerplein krijgt een structureel karakter. Het dagelijks bestuur gaat zich er voor inzetten dat de markt, in plaats van één zaterdag per kwartaal, iedere zaterdag gehouden wordt.

Sinds eind 2007 organiseerde het stadsdeel, bij wijze van proef, drie boerenmarkten. Naast de veertig reguliere kramen stonden op die zaterdagen ongeveer vijftien extra stallen op het Buikslotermeerplein. Bij deze kramen konden bezoekers terecht voor ambachtelijk gemaakte producten, ook uit (landelijk) Noord en Waterland zoals worst, kaas, bier en honing. Portefeuillehouder Markten Harm-Jan van Schaik: "Commissielid Teun Hoeve van het CDA kwam ooit met het initiatief voor een boerenmarkt. Ik omarmde dit voorstel meteen. Amsterdam-Noord ligt voor een groot deel in Waterland en het is heel goed als men op de markt kennis kan maken met de producten uit de omgeving. Nu uit de evaluatie van de boerenmarkten blijkt dat de markt duidelijk in een behoefte voorziet en dat de reguliere marktkooplui ook tevreden zijn, vind ik het niet meer dan logisch dat er iedere zaterdag een boerenmarkt komt".

Plannen
De boerenmarkt komt in de directe omgeving van de reguliere markt op het Buikslotermeerplein. De komende tijd gaat het stadsdeel op zoek naar geïnteresseerde kooplieden. Daarbij werkt het stadsdeel nauw samen met de stichtingen die de boerenmarkten op andere markten in Amsterdam organiseren. Er zijn al contacten met ondernemers van de Noordermarkt en Nieuwmarkt. Producenten uit Landelijk Noord en Waterland blijven echter van harte welkom en genieten de voorkeur. Tenslotte sluit Amsterdam-Noord aan bij allerlei smakelijke initiatieven als 'Amsterdam, stad van 1001 smaken 2009' en 'proeftuin Amsterdam 2009'.