Hulpverleningsdienst Groningen


GGD Groningen wil reizigers bewust maken van infectieziekten
Gepubliceerd: 18 mei 2009, 13:14

GGD Groningen voert actie gericht op een groter gezondheidsbewustzijn van de reiziger rond de ziekten hepatitis A en B en malaria. Reizigers die naar risicovolle landen als Turkije en Gambia gaan, worden geadviseerd naar de GGD te gaan voor advies en vaccinaties. Daarbij sluit GGD Groningen aan bij de landelijke voorlichtingscampagne `Gezond op reis' die tot 24 mei loopt. Nog steeds gaan vakantiegangers onvoldoende beschermd op reis. Bij veel mensen is het onbekend dat ook in landen dichtbij huis, zoals Kroatië, Marokko en Egypte, een verhoogd risico bestaat op hepatitis A- en/of B-infecties. Vaccinaties worden daardoor aanbevolen. Door een bezoek aan GGD Groningen kunnen stadjers en andere inwoners uit de provincie zich beschermen tegen ernstige infectieziekten als hepatitis en malaria.

Hepatitis
Hepatitis A (geelzucht) is een veel voorkomende en erg besmettelijke virusinfectie waar vakantiegangers mee te maken kunnen krijgen. Hepatitis A kun je krijgen door besmet eten of drinken. Zo kan een reiziger Hepatitis A oplopen door een softijsje dat gemaakt is van verontreinigde melk. Hepatitis B kun een vakantieganger oplopen door slechte/onhygiënische zorg. Het hepatitis B virus wordt (vooral) overgedragen via besmet bloed en bloedproducten. Ook wordt het virus overgedragen door (wisselend) seksueel contact. Hepatitis kan simpel voorkomen worden door hygiënische maatregelen en vaccinaties.

Op dinsdag 19 mei is het Wereld Hepatitis Dag. Op deze dag zal wereldwijd aandacht worden besteed aan hepatitis B en C. Het thema van deze dag in 2009 luidt: 'Am I number 12?' een verwijzing naar het feit dat wereldwijd 1 op de 12 personen is besmet met hepatitis B of C. Hiermee is hepatitis (leverontsteking) de meest voorkomende leverziekte ter wereld. Hepatitus C kun je alleen krijgen door bloedcontact. Dat kan door het gemeenschappelijke gebruik van bijvoorbeeld een tandenborstel of scheermesje of door een niet hygiënisch gezette piercing/tatoeage Ook kan het virus overgedragen worden door een medische ingreep in een niet westers land.

Malaria
Malaria is een ernstige infectieziekte die in grote delen van Afrika, Azië en Zuid-Amerika voorkomt. De ziekte wordt overgebracht door een steek van de malariamug. De ziekte kan mild verlopen, maar ook dodelijk zijn. Van de meer dan een miljoen Nederlanders die jaarlijks naar verre bestemmingen reizen gaan ongeveer 300.000 naar gebieden waar malaria heerst. Door het slikken van malariatabletten en andere voorzorgsmaatregelen kan deze ernstige ziekte worden voorkomen.

Veel zorgverzekeraars vergoeden geheel of gedeeltelijk de kosten voor reizigersvaccins en malariatabletten. Deze vergoedingen zitten in het aanvullende pakket.

Meer informatie over malaria en hepatitis staat op www.gezondreizen.nl. Voor advies en eventuele vaccinaties kan iedereen terecht bij GGD Groningen. GGD Groningen werkt uitsluitend met professionele mensen, waaronder artsen en hbo-geschoolde verpleegkundigen. Allen hebben een specialisatie in de reizigerszorg en jarenlange ervaring.