Stadsdeel Amsterdam Centrum


Spelen op het water

18 mei 2009

In het centrum kan weer volop gespeeld worden op het water. Op 13 mei opende dagelijks bestuurder Wil Codrington samen met de 6-jarige Lotte drie speelboten in het Westerdok. Deze openbare speelvoorziening op het water is uniek in Amsterdam.
Foto: Wim Salis

De speelboten liggen tussen de woonboten in het Westerdok bij het Westerdokseiland. De boten zijn bedoeld voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Het gaat om drie dekschuiten: twee met speeltoestellen voor de kinderen en één met tafels en banken voor ouders en buurtbewoners.

Ruimte voor kinderen

Omdat alle woonboten in het Westerdok een naam hebben moesten ook de speelboten een naam krijgen. Projectbureau Zuidelijke IJoever en stadsdeel Centrum schreven een prijsvraag uit: bedenk drie originele, bij elkaar passende namen voor de drie dekschuiten. Winnares was de 6-jarige Lotte van Munster.

Samen met dagelijks bestuurder Wil Codrington doopte zij de boten en onthulde de namen: Meeuw, Meerkoet en Eend. Codrington: "Binnen en buiten spelen in de binnenstad is een belangrijk aandachtspunt. Motto van stadsdeel Centrum is 'Ruimte voor kinderen'. Het Westerdokseiland heeft de hoogste woningdichtheid van Amsterdam; er is te weinig ruimte op het land voor alle gewenste speelvoorzieningen. Daarom is een deel op het water gepland. Zo regelen we dat meer kinderen veilig buiten kunnen spelen!"

Kinderen van 12 jaar en ouder komen binnenkort trouwens ook aan hun trekken: bij café-restaurant Open komt nog een speelkooi (op het land).