CDA

Flitsende campagnemanifestatie in Assen

De TT in Assen was zaterdag 16 mei j. de gastheer bij de verkiezingsmanifestatie van het CDA.

Premier Jan Peter Balkenende, lijsttrekker Wim van de Camp, partijvoorzitter Peter van Heeswijk, staatssecretaris Jan Kees de Jager, Europarlementslid Esther de Lange en de noordelijke kandidaten Agnes Mulder, Mariëlla Smids, Greet Seinen en Marianne van Hall-Disch namen actief deel aan deze bijeenkomst.

Premier Balkenende benadrukte in zijn toespraak de noodzaak van beter financieel toezicht. De kredietcrisis ontstond mede door gebrekkig toezicht op financiële instellingen. Volgens de premier is Europees toezicht essentieel.

Lijsttrekker Van de Camp, die op de motor naar het TT-parcours was gekomen, somde in zijn toespraak de voordelen en kanttekeningen van Europa op. Hij maakte nog eens duidelijk dat meer Europese ambitie nodig is op terreinen als asiel en migratie, buitenlands beleid, klimaat- en energiebeleid, criminaliteit- en terrorismebestrijding en natuurlijk de aanpak van de economische crisis. Pensioenen, AOW, zorg, sociale zekerheid en onderwijs blijven wat hem betreft nationale bevoegdheden.

Staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën gaf concreet aan hoe het kabinet werk maakt van vergroening en klimaatbeleid. Hij kondigde op de bijeenkomst aan dat voor elektrische autoâs een verlaagde bijtelling van 10 procent zal worden gehanteerd. Ook de vrijstelling van de BPM (de aanschafbelasting) wordt verlengd tot 2018.

Het belang van een regionale campagne werd door partijvoorzitter Van Heeswijk onder de aandacht van circa 150 aanwezigen gebracht. Van Heeswijk: âHet CDA is bij uitstek een partij van de regio's . Onze provincies en regioâs zijn goed vertegenwoordigd op de kandidatenlijst. Met een regionale en moderne campagne blijven wij de grootste partij in het Europees Parlement.â

In de gesprekken met de regionale kandidaten werd duidelijk hoe belangrijk Europa is voor de drie noordelijke provincies.

Na de korte manifestatie gingen Balkenende en De Jager, gevolgd door vijf cameraploegen en een horde fotografen naar het circuit waar coureur Jan Lammers hen op opwachtte. In een elektrische Lotus en een Ferrari raceten Balkenede en De Jager vervolgens een aantal ronden over het parcours. Lijsttrekker Van de Camp scheurde met zijn motor eveneens over het parcours.

Voor de premier en de lijsttrekker kwam daarmee een einde aan een gevarieerde dag. Eerder die dag bezochten zij gezamenlijk de Libelle Zomerweek in Almere. Het thema van deze week was Europa en de Europese verkiezingen.

Balkenende en Van de Camp gingen in gesprek met de Libelle-lezeressen. Daarbij kwam veel aan de orde, ook het aantal huishoudelijke taken dat de premier verricht. Balkenende gaf tot genoegen van de vrouwen aan regelmatig gras te maaien, stof te zuigen en boodschappen te doen
---