Gemeente Breda

Bloembakken fleuren Bredase binnenstad op

Vanaf vanmiddag gaat de Gemeente Breda de binnenstad opfleuren met bloembakken en bloemkegels.

De bakken en kegels komen ondermeer op de Grote Markt, Haven, Havermarkt en Van Coothplein. De bakken en kegels blijven minimaal twee jaar hangen en krijgen zomer- en winterbeplanting. Hiermee komt Breda tegemoet aan de wensen van ondernemers en bewoners van de binnenstad. Het is de bedoeling dat voor de start van het Jazz Festival de bloembakken en -kegels hangen.

De gemeente gaat als eerste aan de slag bij de Haven: vanmiddag worden totaal 16 bloembakken opgehangen langs het water. De bloemen worden er woensdag in geplaatst. Dan volgen ook de bakken en kegels met planten op de andere locaties. Op de Havermarkt hangt de gemeente één bloemkegel, tegenover het stadhuis worden vijf bloemkegels aan lantaarnpalen opgehangen en op het Van Coothplein worden acht lantaarnpalen van bloemkegels voorzien. Op de Grote Markt hangen al bloembakken aan het stadhuis.

De zomerplanten bestaan uit rode hanggeraniums, grijze dichondra, groenbladig kattekruid en siergras. De bakken zijn van roestvrij staal en de bloemkegels zijn van gegalvaniseerd staal in de kleur antraciet.

In het najaar blijven de bakken en kegels in de binnenstad, maar dan worden ze voorzien van winterbeplanting zoals roodbloeiende viooltjes, grijsbladige calocephalus, heideplanten en klimop.

De gemeente biedt ondernemers en bewoners in de binnenstad de kans om ook de eigen gevels op te fleuren. Belangstellenden kunnen speciale gevelbakken met dezelfde beplanting voor EUR 350,- per stuk bestellen bij de gemeente Breda. Die zorgt er dan voor dat de bakken gevuld worden met zomerbeplanting, worden opgehangen en wekelijks water krijgen. Daarbij zorgt de gemeente er ook voor dat de bakken worden gevuld met najaarsbeplanting. De daarop volgende jaren zorgt de gemeente tegen betaling voor nieuwe aanplant.

Bij de behandeling van de Kadernota 2009 ging de gemeenteraad akkoord met een eenmalig bedrag van EUR 35.000 voor bloemen in de binnenstad. Wijkraden in en om het centrum en de Bewonersorganisatie Binnenstad Breda wensten een fleuriger aanzien van de binnenstad.

Breda, 18 mei 2009