Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Toegankelijke kandidatenlijsten: kieslijsttelefoon voor de Europese verkiezingen geopend

Op 4 juni 2009 vinden de Europese verkiezingen plaats. U krijgt de kieslijst thuisbezorgd met de kandidaten waar op u kunt stemmen. Niet iedereen kan de kandidatenlijsten op deze manier tot zich nemen. Daarom heeft Viziris de Kieslijsttelefoon opgezet in overleg met de CG-Raad. Dit gebeurde in opdracht van het ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). De Kieslijsttelefoon is van 18 mei tot en met 4 juni 2009 bereikbaar.

Mensen met een leesbeperking kunnen op verschillende manieren de kieslijst raadplegen. U kunt het overzicht van de politieke partijen en hun kandidatenlijsten afluisteren via de Kieslijsttelefoon. Tussen 18 mei en 4 juni kunt u de Kieslijsttelefoon bellen op 0800-4444443. Let op: dit telefoonnummer bestaat uit elf cijfers.
U kunt gratis bellen via een vaste lijn. Dit kan 24 uur per dag. U kunt via de Kiestelefoon ook de grootletter- en brailleversies van de kandidatenlijsten bestellen, uitsluitend tijdens kantooruren. Op de website www.uheefthetvoorhetzeggen.nl vindt u de digitale versie van de kandidatenlijsten per politieke partij.

Toekomst aanpassing Kieswet

U stemt dit jaar weer met het papieren stembiljet en het rode potlood. Kiezers met een beperking kunnen problemen ondervinden bij het stemmen met papieren stembiljetten. Viziris en de CG-Raad zijn in overleg met het ministerie van BZK over mogelijke oplossingen voor dit probleem. Helaas is een oplossing niet beschikbaar tijdens de komende verkiezing van de leden van het Europees Parlement.

Staatssecretaris Bijleveld (BZK) heeft een aantal wijzigingen ingediend op het wetsvoorstel Stemmen in een willekeurig stemlokaal om de toegankelijkheid van het stemproces in de toekomst te vergroten. De Staatssecretaris wil dat slechts 25% van alle stemlokalen verplicht toegankelijk gemaakt wordt voor kiezers met een beperking. Ook moeten gemeenten hun burgers actief informeren over adressen, openingstijden en toegankelijkheid van stemlokalen. Tenslotte wil zij de mogelijkheid creëren van een aangepast model stembiljet voor kiezers met een (visuele) beperking.

De CG-Raad komt nog met een reactie op het wetsvoorstel.

(Geplaatst: 18 mei 2009)