Sociaal-Economische Raad

18 mei 2009
Het dagelijks bestuur van de SER reageert positief op het voorstel van minister Donner van SZW om een SER-commissie in te stellen voor de behandeling van klachten over aanstellingskeuringen. Daarmee wordt aangesloten bij het in de Wet op de medische keuringen (WMK) neergelegde uitgangspunt, dat ook de representatieve organisaties van ondernemers en werknemers zijn te beschouwen als betrokkenen op dit terrein.

In de WMK is bepaald dat aanstellingskeuringen alleen onder strikte voorwaarden mogen worden verricht, als het voor het vervullen van de functie noodzakelijk is dat de werknemer aan bepaalde eisen van medische geschiktheid voldoet.

Op dit moment is de klachtenbehandeling ondergebracht bij de Commissie Klachtenbehandeling Aanstellingskeuringen (CKA); deze commissie van onafhankelijke deskundigen valt onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van SZW. Sedert 2007 voert de SER op verzoek van SZW het secretariaat van de CKA.

Voor het volledig onderbrengen van de CKA bij de SER moeten tussen SZW en de SER nog wel organisatorische en financiële afspraken worden gemaakt, vindt het DB van de SER. Ook moet er sprake blijven van een onafhankelijke en deskundige klachtenbehandeling. Het DB stelt daarom voor om naast een door de ondernemers- en een door de werknemersorganisaties voor te dragen lid ook onafhankelijke juridische en medische deskundigen als lid te benoemen in de nieuw in te stellen SER-commissie.