Hoogheemraadschap van Rijnland


verwacht

Meer werk uitgevoerd dan vooraf verwacht

Publicatiedatum : 18 mei 2009

Het hoogheemraadschap van Rijnland eindigt het jaar 2008 met een tekort van 9,1 miljoen. Vooral de hogere personeelslasten door inhuur van externe mensen en eenmalige kosten als gevolg van de invoering van de nieuwe Waterschapswet zijn debet aan dit nadelig resultaat. Het negatieve saldo valt ten laste van de algemene reserves. Ondanks dit negatieve resultaat is Rijnland tevreden over de resultaten van zo'n 300 lopende projecten.

Hogere personeelslasten

De jaarrekening geeft het beeld van een organisatie die op vele fronten goed voortgang heeft gemaakt en op veel onderwerpen achterstand heeft ingelopen. Door de reorganisatie in 2007 waren er in 2008 nog veel openstaande vacatures. Mede door de moeilijke arbeidsmarkt voor technisch personeel, is 7 miljoen extra uitgegeven aan inhuur van externe krachten. Eind 2008 was een groot deel van de openstaande vacatures ingevuld. De extra inhuur kan hierdoor voor 2009 beperkt blijven.

Eenmalige kosten door Waterschapswet

De Wet Modernisering Waterschapsbestel schrijft waterschappen voor een wachtgeld- en pensioenvoorziening voor hoogheemraden te hebben. Deze voorziening is nieuw voor de waterschappen. Rijnland heeft besloten deze voorziening voor de hoogheemraden in een jaar te creëren. Deze reservering staat voor 3,7 miljoen in de boeken.

Wat heeft Rijnland bereikt

Naast een aantal financiële meevallers heeft Rijnland vooral veel werk verricht: oplevering dijk-in-duin in Noordwijk, 30.000 m3 klei verwerkt in de kadeverbetering bij Rijnsaterwoude, start renovatie boezemgemaal Katwijk, de aanleg van twee menginstallaties die blauwalgengroei tegengaan, opening bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen.

Dit alles is te lezen in ons jaarverslag. (pdf) 'Droge voeten, schoon water!'