Onze Lieve Vrouwe Gasthuis


patiëntvriendelijk leveronderzoek in het OLVG

Persbericht: Nieuw patiëntvriendelijk leveronderzoek in het OLVG

Amsterdam, maandag 18 mei 2009

Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) beschikt sinds eind vorig jaar over een fibroscan, een methode om de conditie van de lever te onderzoeken. De fibroscan wordt met name gebruikt bij patiënten met hepatitis B en C. Dankzij deze scan kan de hoeveelheid littekenweefsel in de lever eenvoudig, snel en pijnloos worden gemeten. Het OLVG is een van de vier ziekenhuizen in Nederland die over een fibroscan beschikt.

De ernst van een leverziekte wordt doorgaans beoordeeld door middel van bloedonderzoek, echografie of leverbiopsie. Ten opzichte van deze onderzoeksmethoden biedt de patiëntvriendelijke fibroscan veel voordelen. De fibroscan is pijnloos, duurt slechts vijf tot tien minuten en de uitslag ervan is direct bekend. Een veel prettiger onderzoek dan bijvoorbeeld een leverbiopt. Deze ingreep, waarbij een naald wordt gebruikt, is niet alleen pijnlijk maar kan ook nadien langdurig pijn geven. Bovendien kan een biopt complicaties, zoals een leverbloeding of een gallekkage, met zich meebrengen.

Met de fibroscan kan worden bepaald hoeveel littekenweefsel (fibrose) in de lever aanwezig is. Bij de aanwezigheid van veel fibrose is behandeling van hepatitis B en C noodzakelijk. Hierdoor kan een fatale leverziekte als cirrose (aandoening waarbij gezonde levercellen afsterven en vervangen worden door littekenweefsel) of zelfs leverkanker worden voorkomen. De fibroscan wordt niet alleen gebruikt bij patiënten met hepatitis B en C, maar ook bij patiënten met andere leveraandoeningen waaronder leververvetting bij diabetespatiënten en patiënten met een hoog cholesterolgehalte.

Hepatitiszorg in het OLVG
Met de aanschaf van de fibroscan voldoet het OLVG in ruime mate aan de landelijke normen die aan hepatitiszorg worden gesteld. Het team voor de hepatitiszorg in het OLVG bestaat uit twee Maag-, Darm- en Lever (MDL-)artsen en een assistent. Per 1 mei 2009 is dit team aangevuld met een Nurse Practitioner .

Het OLVG biedt elke woensdagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur een inloopspreekuur voor hepatitispatiënten die hier onder behandeling zijn. Naast het inloopspreekuur wordt in de nabije toekomst ook een groepsconsult hepatitis C en een standaard vaccinatieprogramma aangeboden.

Het OLVG is, samen met het Academisch Medisch Centrum, een van de twee ziekenhuizen in de regio Amsterdam met een eigen fibroscan. De andere fibroscans staan in het Universitair Medisch Centrum Utrecht en het Erasmus Medisch Centrum te Rotterdam.

19 mei is uitgeroepen tot Wereld Hepatitis Dag. Op deze dag wordt wereldwijd aandacht besteed aan hepatitis B en C.