Gemeente Waterland

18 mei 2009

Vierde Kindergemeenteraad

Kinderen kiezen concrete verbeteractie

Kinderen laten meedoen, meedenken en meebeslissen over hoe hun leefomgeving eruit moet zien. Dat is waar de gemeente Waterland graag aan wil bijdragen. Daarom organiseert de gemeente voor de vierde keer een vergadering van de Kindergemeenteraad. Kinderen bedenken zelf ideeën en maken plannen om hun leefomgeving leuker, veiliger of gezelliger te maken of om activiteiten voor hun doelgroep te organiseren. Presenteren, kiezen en beslissen doen ze woensdag 27 mei (van 9.00 tot 12.05 uur) na een heus debat tijdens de vergadering van de kindergemeenteraad.

De kindergemeenteraad bestaat uit afvaardigingen van groep 7 en groep 8 van de deelnemende basisscholen in Waterland. De kindergemeenteraad wordt om en om gehouden. Dit jaar doen vier basisscholen uit de kern Monnickendam mee, volgend jaar de basisscholen uit de kernen Broek in Waterland, Ilpendam, Zuiderwoude en Marken.

Deze scholen verzamelden de afgelopen maanden ideeën in de klas en de kinderen kozen per school daaruit het beste voorstel. Dit voorstel is door een aantal kinderen verder uitgewerkt als
Kindergemeenteraadsvoorstel. De afvaardigingen van de leerlingen gaan 27 mei naar het gemeentehuis, om tijdens de vergadering van de kindergemeenteraad hun voorstellen te presenteren en in debat te verdedigen. In totaal bespreken de kinderen vier Kindergemeenteraadsvoorstellen. Dat doen ze onder leiding van de vice-voorzitter van de 'echte' gemeenteraad, de heer F. Ronchetti. Uiteindelijk bepalen alle kindergemeenteraadsleden door middel van stemming welk voorstel wint. De winnende groep leerlingen ontvangt van de gemeente maximaal EUR 10.000,- om het voorstel te realiseren. Hieronder kunt u de verschillende voorstellen downloaden.

Naast het winnende voorstel, reikt de gemeente ook twee juryprijzen uit: één voor de beste presentatie en één voor de beste debater. De jury bestaat uit de wijkagent A. Ouwehand, wethouder mevrouw A.G.B. Brom en een raadslid.

---

Bestanden:
kgr2009-binnendijk.pdf
kgr2009-fuut.pdf
kgr2009-gouwzee.pdf
kgr2009-jf-kennedy.pdf