NEN


Opstelling gasnorm onder nieuwe norm

maandag 18 mei 2009, 12:01

De normserie NEN 7244 stelt eisen aan gasleidingen voor maximale bedrijfsdruk van 16 bar. In deze serie is nu een nieuw deel 10 als ontwerp verschenen. Dat strekt zich uit over de opstelling van gasmeters in drie categorieën: tot 10, van 10 tot 40, en van 40 tot 650 kubieke meter/uur bij een werkdruk van 100 mbar.

De kleinere meters tot 10 kubieke meter/uur moeten worden geplaatst in een meterruimte volgens NEN 2768. De grotere meters worden in opstellingsruimten geplaatst waarvan de afmetingen door de netbeheerder worden vastgesteld. Voor de opstelling zelf is nu deel 10 van NEN 7244 opgesteld.

De inhoud van NEN 7244
In NEN 7244 wordt aandacht besteed aan de comptabele meting, de temperatuurbestendigheid, de dimensionering en leveringsdruk en de aanwezige componenten. Onder componenten wordt verstaan de hoofdkraan, filters, gasgebrekbeveiliging, gashoeveelheidsmeting, leidingen en verbindingen en drukmeetpunten.
Ook de installatie van de meter, de sterkte- en dichtheidsbeproeving, de inbedrijfstelling en de registratie worden beschreven. De norm belicht de bedrijfsvoering, het onderhoud en het uit bedrijf nemen ervan.
Deze norm is niet van toepassing op meteropstellingen die al in gebruik waren vóór de publicatie van deze norm. Wel is hij van toepassing op het uit bedrijf nemen en de bedrijfsvoering van deze meteropstellingen.
Op het ontwerp voor het nieuwe normdeel kan tot 1 augustus 2009 commentaar worden geleverd.

Meer informatie
Voor meer informatie of commentaar op het normontwerp kunt u contact opnemen met Toine Dessens, telefoon (015) 269 01 72 of e-mail toine.dessens@nen.nl