NEN


Slimme meters niet verplicht

maandag 18 mei 2009, 14:53

Consumenten mogen de plaatsing in hun woning van een intelligente energiemeter weigeren. Het schendt de privacy, zo meent de Eerste Kamer. De komende jaren wil het kabinet 6 miljoen gas- en stroommeters in ons land laten vervangen door `slimme meters'.

Economische Zaken denkt daarmee de consument tot grotere energiebesparingen te brengen, onder meer doordat ze volcontinu hun gas- en elektriciteitsverbruik via internet kunnen volgen. Door het besluit van de Eerste Kamer wordt de plaatsing vertraagd en misschien zelfs uitgesteld.

175.000 slimme meters
Energieleverancier Oxxio heeft al ruim 100.000 slimme meters in de markt staan. Continuon heeft er nu 75.000 geplaatst. Eneco plaatste er eerder al duizenden. Deze meters voldoen overigens nog niet aan de criteria voor slimme meters zoals Ministerie van economische zaken dat wil.
Ook politiek Den Haag voelde wel voor de verplichting. Maar nu mag dat dus niet. De Eerste Kamer zit met de privacy in haar maag, andere partijen zijn voorstander van vrijwilligheid omdat daarmee een breder draagvlak onder de bevolking zou kunnen worden bereikt. Wie wil immers niet zuinig zijn met dat dure gas of de elektriciteit.

De besparingen op het energieverbruik bij `pilots' in verschillende landen lopen uiteen van tien tot dertig procent. Het helpt dus wel, mensen zien direct - en niet pas na een jaar - wat ze op bepaalde momenten aan energie verbruiken en waarvoor dat wordt gebruikt. Dat leidt tot een bewuster gedrag.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u terecht bij het Ministerie van Economische Zaken.