Gemeente Asten
---

Wereldwinkel Asten-Someren werkt aan het juiste klimaat

Op zaterdag 9 mei liet Wereldwinkel Asten-Someren zien dat fairtrade een bijdrage levert aan het juiste klimaat.

Fairtrade, het juiste klimaat

Op zaterdag 9 mei liet Wereldwinkel Asten-Someren zien dat fairtrade een bijdrage levert aan het juiste klimaat. Op deze World Fair Trade Day brachten duizend Wereldwinkels uit negen Europese landen fairtrade onder de aandacht. Zij deden dat onder het motto `Fairtrade, het juiste klimaat'. De Wereld-winkels maken daarmee duidelijk dat fairtrade en klimaat on-losmakelijk met elkaar verbonden zijn.

In Wereldwinkel Asten-Someren ontvingen de wethouders Jac Huijsmans en Martien Kusters resp. van de gemeenten Asten en Someren een campagnebox uit handen van de voorzitter Jac Verhoeven van de Wereldwinkel. In de box zaten een boekje van olifantenpoep; een kaart van de kaartenactie rond Benya Art Craft en een sleutelhanger met een autootje, eveneens van gerecycled materiaal. Bij dit autootje hoorde een certificaat.

Wereldwink

Het goede voorbeeld

"Wij hebben voor uw college", zo lichtte de voorzitter toe, "de CO2-uitstoot van 2500 autokilometers(met een middenklasse auto) gecompenseerd door een storting in het HIVOS-Klimaatfonds. En wij nodigen u uit om dit straks voort te zetten en zelf de volgende kilometers en de overige CO2-uitstoot te compenseren, zoals de Wereldwinkel heeft gedaan.""Als het om het klimaat gaat, nemen wij onze verantwoordelijkheid," zo vervolgde Verhoeven. "Wij zijn er trots op ons vandaag te kunnen presenteren als klimaatneutrale organisatie. We nemen aan dat we de eerste zijn en willen hiermee het goede voorbeeld geven."

Maatregelen voor particulieren en bedrijven

Met deze actie hoopt Wereldwinkel Asten-Someren dat veel bedrijven en particulieren dit voorbeeld zullen volgen en dat Asten en Someren klimaatneutrale gemeenten zullen worden. Om klimaatneutraal te worden dient men het energiegebruik te beperken, door waar mogelijk spaarlampen te gebruiken; niet meer autokilometers te rijden dan strikt noodzakelijk; computer en printer en elektrische apparaten niet onnodig standby te laten staan; de verwarming uit te zetten als de deur open staat; enz. Ook door groene energie te gebruiken en uiteindelijk de eigen CO2-uitstoot te compenseren via bijv. het HI-VOS-Klimaatfonds.

Reactie wethouders

In hun reacties gaven beide wethouders aan zowel privé alsook in hun wethoudersleven aandacht te hebben voor klimaatbedreigende activiteiten. Ze zegden toe in hun eigen kring nog eens nadrukkelijk aandacht te schenken aan klimaatbevorderende activiteiten en te bezien hoe ook de gemeente kan bijdragen aan een gezonder klimaat.