Ministerie van Financiën

Staat verkoopt aandelen Westerscheldetunnel aan Provincie Zeeland, aanleg Sluiskiltunnel stap dichterbij.

Nieuwsbericht | 18-05-2009 | Actueel

Minister Bos van Financiën en minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat hebben vandaag namens de Staat de verkoopovereenkomst ondertekend waarbij een belang van 95,4% in N.V. Westerscheldetunnel wordt overgedragen aan de Provincie Zeeland.

De netto verkoopopbrengst bedraagt EUR 89,2 miljoen. Met de overname van het belang van de Staat is de Provincie Zeeland 100% aandeelhouder geworden in de N.V. Westerscheldetunnel. Met het verwachte rendement van de tunnel wil de provincie de zogeheten Sluiskiltunnel financieren. Minister Eurlings ondertekende met de Provincie Zeeland eveneens een overeenkomst voor een bijdrage van EUR 137,5 miljoen voor medefinanciering van de Sluiskiltunnel.

Behalve de verkoop van aandelen aan de Provincie Zeeland wordt de jaarlijkse exploitatiebijdrage van de Staat afgekocht. De verplichting tot het betalen van een jaarlijkse exploitatiebijdrage aan de N.V. Westerscheldetunnel wordt hiermee overgedragen aan de Provincie Zeeland. De afkoopsom wordt door de Provincie Zeeland gebruikt voor de financiering van de aandelenkoop.

Daarnaast neemt Zeeland met de overname van de aandelen ook de risico's over van de Staat. Besloten is om de risico's die tegen acceptabele prijs en voorwaarden verzekerbaar zijn te laten verzekeren door de N.V. Westerscheldetunnel. Voor de Provincie Zeeland worden zo de risico's tot een aanvaardbaar niveau teruggebracht.

Met de verkoop aan een decentrale overheid wordt tevens het publiek belang geborgd.

De netto verkoopopbrengst tenslotte wordt aangewend voor aflossing van de staatsschuld.

Met de realisatie van een tunnel bij Sluiskil pakt de Provincie Zeeland een van de grootste knelpunten in de infrastructuur in Zeeland aan. De huidige brug staat vaak en lang open. Daardoor is sprake van onbetrouwbare reistijden, wachtrijen bij de brug, ongewenst sluipverkeer en economische schade. Voor Zeeland betekent dit een forse injectie in de Zeeuwse economie, mobiliteit en leefbaarheid.

Dit een gezamenlijk nieuwsbericht van de vier partijen die de overeenkomst hebben ondertekend.

Verwante dossiers


* Actueel