Gemeente Heemskerk


maandag, 18 mei 2009

Update verdachte stof Krayenhofflaan

Na de ontdekking van een paarskleurige stof zondag 18 mei op het braakliggende terrein naast onder andere de Krayenhofflaan is meteen begonnen met opruimen. Zondag heeft de brandweer, uit voorzorg gekleed in beschermde pakken, de paarskleurige stof opgeruimd. De herkomst en aard van de stof wordt onderzocht door de Milieudienst IJmond. De onderzoeksmethode is zodanig dat de precieze aard van de stof niet eerder van woensdag 20 mei bekend is.

Opruimwerkzaamheden door leden van de brandweer (foto: Leo Tillmans)

Tijdens het onderzoek ter plaatse trof de brandweer zondag ook brokstukken asbestachtig materiaal aan. Het terrein is in verband met onderzoek en opruimwerkzaamheden tot nader order afgesloten. Maandagochtend heeft de gemeente aangegeven dat het opruimen van het asbestachtig materiaal hoge prioriteit krijgt. Er wordt zo snel mogelijk begonnen met het verwijderen van het asbestachtige materiaal door hiertoe bevoegde mensen in beschermende kleding. Tot deze werkzaamheden zijn verricht blijft het gebied afgezet met hekken.

Acties zondag
Wethouder Van der Kolk (zondag ter plaatse als loco-burgemeester) achtte het van belang, in overleg met burgemeester Van Leeuwen (Beverwijk), naar aanleiding van de vondst een bewonersbrief op te stellen. Daarnaast is een persbericht gemaakt. Deze zijn zondagmiddag tussen 17.00 en 18.00 uur verspreid onder bewoners en de pers. Het bericht is ook deze website terug te lezen.

Aangifte
Omdat de paarskleurige stof en het asbestachtig materiaal niet eerder ter plaatse zijn aangetroffen, gaat de gemeente uit van dumping. Van beide dumpingen is maandag aangifte gedaan bij de politie als milieudelict. Wethouder Van der Kolk geeft aan dat alles op alles gezet dient te worden om de veroorzaker van beide incidenten te achterhalen. Niet alleen vanwege de strafrechtelijke aspecten van deze zaak maar tevens vanuit de gedachtegang dat de gemeenschap met torenhoge kosten wordt opgezadeld, die in het niet vallen bij de afvoerkosten van de overtreder.
Zodra er meer bekend is, informeert de gemeente de omwonende per brief. In deze bewonersbrief wordt ook naar www.heemskerk.nl verwezen voor aanvullende informatie.

---