Gemeente Soest

.

Het UAC biedt training, opleiding en begeleiding aan werkzoekenden

18 mei

De gemeente Soest heeft zich tot doel gesteld om zoveel mogelijk inwoners aan het werk te krijgen. Dit wordt geregeld via het Uitstroom en Activeringscentrum (UAC).

Het UAC biedt training, opleiding en begeleiding aan werkzoekenden. Met het nieuwe motto `Wie kan, doet mee', wil de gemeente laten zien dat er talloze mogelijkheden zijn om weer aan het werk te gaan en onderdeel te blijven van de Soester samenleving.

De afgelopen jaren hebben veel mensen vanuit de bijstand betaald werk gevonden. Toch blijkt het voor een aantal inwoners moeilijk om een baan te vinden. Om ervoor te zorgen dat zij gestimuleerd worden om (weer) te gaan werken, heeft de gemeente vanaf 2009 een aantal veranderingen aangebracht in haar re-integratiebeleid.

Langdurig werklozen in de bijstand worden voortaan extra beloond als ze (onbetaalde) werkzaamheden verrichten, zoals vrijwilligerswerk of een werkstage. Ze kunnen een activeringspremie aanvragen bij het UAC. Ook mensen die naast hun uitkering gaan werken in deeltijd, kunnen voor een premie in aanmerking komen.

Een andere verandering is dat niet alleen mensen met een uitkering in aanmerking komen voor begeleiding en ondersteuning van het UAC. Nuggers (niet uitkeringsgerechtigden) met een (gezins)inkomen dat niet hoger is dan tweemaal het wettelijk minimumloon kunnen terecht bij het UAC voor begeleiding.

Het gaat hierbij bijvoorbeeld om herintreedsters in Soest, die weer aan het werk willen. Inwoners met een uitkering die de ambitie hebben om een eigen bedrijf op te starten kunnen ook bij het UAC terecht voor advies. De gemeente Soest wil zo denken in mogelijkheden, alle inwoners hebben immers kwaliteiten die zij kunnen benutten.

Meer informatie op deze website: UAC