Ministerie van Buitenlandse Zaken

Beantwoording vragen van het lid Boekestijn over criminalisering gelijkslachtige seksuele relaties in Burundi

18-05-2009 | Kamerstuk | Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bieden wij u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Boekestijn over criminalisering gelijkslachtige seksuele relaties in Burundi. Deze vragen werden ingezonden op 4 mei 2009 met kenmerk 2009Z08402.

De Minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen

De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking,
Drs. A.G. Koenders

Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken en de heer Koenders, Minister voor Ontwikkelingssamenwerking op vragen van het lid Boekestijn (VVD) over criminalisering gelijkslachtige seksuele relaties in Burundi.

Vraag 1
Zijn de geruchten waar dat de regering van Burundi gelijkslachtelijke seksuele relaties criminaliseert?

Antwoord
Ja. Op 22 april 2009 heeft de Burundese president helaas een nieuwe strafwet ondertekend die reeds door het parlement was aangenomen. Naast een aantal positieve elementen zoals de afschaffing van de doodstraf, bevat deze ook negatieve elementen. In de nieuwe wet is homoseksualiteit strafbaar gesteld.

Vraag 2
Bent u bereid samen met Frankrijk de druk op het regime in Burundi op te voeren teneinde deze discriminatie van gelijkslachtelijke liefde af te schaffen?

Antwoord
Op 9 april 2009 heeft de Franse staatssecretaris voor Mensenrechten, Rama Yade, mede namens Nederland een brief aan de Burundese president gestuurd waarin een dringend beroep werd gedaan op de president om de strafbaarstelling van homoseksualiteit tegen te houden. Momenteel beraden wij ons samen met Frankrijk en andere EU-donoren op een gezamenlijk EU-standpunt. Op 15 mei 2009 organiseert Frankrijk in Parijs een LGBT (`lesbian, gay, bisexual and transgender rights') conferentie die Nederland medefinanciert. In de voorbereiding heeft Nederland zich ervoor ingezet dat deze ontwikkeling in Burundi tijdens de bijeenkomst aan de orde zal komen door onder meer te pleiten voor deelname van Burundese NGO's.

Vraag 3
Bent u bereid ook het ontwikkelingsbeleid in te zetten als instrument om het regime in Burundi onder druk te zetten?

Antwoord
Vooralsnog niet. De strafbaarstelling van homoseksualiteit is in de genoemde brief in krachtige termen aan de orde gesteld. Bovendien heeft minister Koenders tijdens zijn recente bezoek aan Burundi het Nederlandse standpunt inzake de voorgenomen strafbaarstelling van homoseksualiteit in het kader van de kritische ontwikkelingsrelatie met fragiele staat Burundi helder aan de Burundese president overgebracht. Voorts is er een aide mémoire overhandigd waarin een aantal punten staat opgenomen waarop Nederland vooruitgang wil zien. De bescherming van kwetsbare groepen, waaronder homoseksuelen, is één van die punten. Op basis van een analyse van alle elementen van politieke dialoog met Burundi, wordt de ontwikkelingssamenwerking met Burundi op permanente basis geëvalueerd.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl