WTO onder de indruk van Nederlandse Aid for Trade aanpak

WTO onder de indruk van Nederlandse Aid for Trade aanpak

Den Haag 14 mei 2009 - 'Nederland bestrijdt armoede in ontwikkelingslanden vooral door stimulering van handelskansen. Het gaat niet meer om hulp óf handel maar om hulp vóór handel' aldus minister Koenders. Koenders ontvangt aanstaande maandag Pascal Lamy, om hem te informeren over de unieke Nederlandse aanpak. Topman Lamy van de World Trade Organisation (WTO) is onder de indruk van de manier waarop Nederland handel en ontwikkelingssamenwerking samenbrengt (Aid for Trade). Lamy komt naar Nederland om van minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) te horen hoe hij dit in de praktijk vormgeeft. Met een aantal Europese vertegenwoordigers bespreken Koenders en Lamy mogelijkheden om deze aanpak ook buiten Nederland in te zetten.

Een concreet praktijkvoorbeeld in Aid for Trade is de export van Malinese mango's naar Nederland. Hierbij is de hele handelsketen, van boer in Mali tot winkelier in Nederland onder de loep genomen. Private partners, zoals de importeur van groente en fruit Bakker Barendrecht en supermarktketen Ahold zijn bij de uitvoer betrokken. Malinese boeren en exporteurs van mango's zijn geadviseerd over certificering en promotie van hun product in Europa. Ontwikkelingssamenwerking heeft samengewerkt met bovenstaande partijen en andere internationale handelsbevorderende organisaties. De uitkomst is een betere prijs voor de mango's en de boeren hebben in Ahold een goede afnemer hebben gevonden. Dit voorbeeld illustreert dat er door afstemming en samenwerking veel winst te behalen valt. Dit is precies wat minister Koenders hoog op zijn agenda heeft staan.

Het Centrum tot Bevordering van de Import uit ontwikkelingslanden (CBI) is een wereldwijde, unieke activiteit van de Nederlandse ontwikkelingssamenwerking. Het CBI organiseert het werkbezoek en informeert Lamy maandag over haar werkwijze en de behaalde resultaten. Tevens wordt een film vertoond waarin het praktijkvoorbeeld van de mango's in Mali wordt toegelicht. Afsluitend zullen Lamy en Koenders met vertegenwoordigers van Ahold, medewerkers van het CBI, en collega's uit andere Europese landen, praten over mogelijkheden om de Europese Aid for Trade aanpak een nieuwe impuls te geven.

'Nederland is nationaal al actief op het gebied van Aid for Trade en hoopt te bereiken dat de Europese donoren niet alleen effectiever met elkaar gaan samenwerken, maar ook een ambitieuze concrete Europese Aid for Trade-agenda met elkaar gaan afspreken', aldus Koenders. 'De steun van de WTO, die dit programma stimuleert, kan hier fors aan bijdragen.' Jaarlijks stelt Nederland ongeveer ¤ 550 miljoen beschikbaar voor handelscapaciiteitsopbouw, handelsfacilitatie, handelsgerelateerde infrastructuur en private/productieve sector ontwikkeling.'Dit is essentieel in een tijd van economische crisis, daarom maken we ook handelsfinanciering mogelijk', aldus Koenders.

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed