Ingezonden persbericht


Geachte persrelatie,

 

Op maandag 18 mei zal de Europese voorkeurstemwijzer Wiekiesjij.eu officieel in gebruik worden genomen. Tussen 1100u en 1200u zal in Nieuwspoort de site worden gelanceerd door Paul Sneijder, buitenlandcorrespondent voor de NOS in Brussel.

 

Uniek aan de website is dat het historisch stemgedrag van partijen en kandidaten inzichtelijk wordt gemaakt. Daarmee kunnen kiezers de kandidaten selecteren op basis van hun historische politieke opinie in plaats van op hun verkiezingsbeloften.

 

Waarom een Voorkeurstemwijzer?

De voorkeurstemwijzer adviseert welke kandidaat op de lijst van de favoriete partij het best voldoet aan de wensen van de kiezer.

Het overgrote deel van de Nederlanders (meer dan 90%) brengt bij verkiezingen haar stem uit op de lijsttrekker, veelal omdat de overige kandidaten onbekend zijn of te weinig profiel weten op te bouwen. Wiekiesjij.eu heeft alle kandidaten van de verschillende partijen persoonlijke interesses en kenmerken laten invoeren waardoor die profielen wel duidelijk worden. De site draagt er daarmee toe bij dat kiezers zich niet alleen kunnen vinden in de inhoudelijke standpunten van de politieke partij, maar zich ook vertegenwoordigd voelen door een politicus die zij waarderen op meer gronden dan alleen de politieke standpunten.

 

Waarom historisch stemgedrag?

Alle handelingen van vergaderingen van Europees Parlement en de individueel uitgebrachte stemmen van Europarlementariërs van de afgelopen vier jaar zijn door ons in een database verwerkt en gekoppeld aan de kandidaten. Daarmee wordt inzichtelijk gemaakt wat de standpunten in debatten en stemmingen zijn geweest van zowel de politieke partijen als van de individuele parlementariërs. Het maakt dat kandidaten kunnen worden gekozen op wat ze in de afgelopen vier jaar daadwerkelijk hebben ingebracht en gestemd, in plaats van alleen op hun verkiezingsbeloften voor de toekomst.

 

Wie doen dit?

Stichting Het Nieuwe Stemmen werkt sinds 2006 aan websites die de burger meer kunnen betrekken bij politiek en democratie. De Stichting werkt in dit project samen met mediapartner NOS, Wiekiesjij is bereikbaar via http://europakiest.nos.nl. Wiekiesjij is ook beschikbaar als 'wigdet' binnen Hyves, zodat ook jongere kiezers bereikt worden. Het Europafonds van het Ministerie van Buitenlandse Zaken ondersteunt het initiatief.

 

Praktisch

Morgen zal een persbericht met nadere informatie worden verstuurd.

Op maandagochtend zal de site wiekiesjij.eu voor journalisten worden opengesteld. De lancering vind plaats in de Provinciezaal van Nieuwspoort, 11:00u inloop, 11:20 aanvang.