Gemeente Rotterdam

PERSBERICHT

Internationale samenwerking noodzakelijk in aanpak klimaatverandering Aboutaleb naar Klimaattop in Seoul

Van 18 tot 21 mei vindt in Seoul de C40-top plaats. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zal tijdens de klimaattop benadrukken dat we alleen met een goede samenwerking de klimaatproblemen kunnen aanpakken. De C40 Climate Leadership Group is een groep wereldsteden die het voortouw neemt in de aanpak van de klimaatverandering. Ook oud-president Bill Clinton woont de ontmoeting van wereldsteden bij.

"In Rotterdam laten we als geen ander zien dat milieuwinst en economische ontwikkeling uitstekend hand in hand gaan. Rotterdam loopt internationaal gezien dan ook voorop als het gaat om klimaataanpak. Niet alleen heeft Rotterdam een klimaatprogramma met de scherpste klimaatdoelstellingen van de EU. Ook laten we op Rotterdamse wijze zien dat we door intensieve samenwerking echt slagen kunnen maken. En deze samenwerking is ook op nationaal en internationaal niveau noodzakelijk in de aanpak van de klimaatverandering," aldus burgemeester Aboutaleb.

Netwerk van wereldsteden
Het Rotterdam Climate Initiative participeert in de C40 Climate Leadership Group. Daarbij wordt nauw samengewerkt met het Clinton Climate Initiative, van de voormalige Amerikaanse president Bill Clinton. De C40 Large Cities Climate Summit Seoul is een vervolg op de C40 Summit 2007 in New York en de derde keer dat de C40-steden bijeenkomen. Grote steden hebben een extra verantwoordelijkheid in het klimaatprobleem: ongeveer de helft van de wereldbevolking woont in steden, driekwart van alle energie ter wereld wordt er gebruikt, en ongeveer 80% van de uitstoot van broeikasgas wordt er uitgestoten.

Het Rotterdam Climate Initiative is het klimaatprogramma van de gemeente Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam NV, Deltalinqs en DCMR Milieudienst Rijnmond.

Rotterdamse klimaatambities
Centraal in het Rotterdam Climate Initiative staan energiebesparing, duurzame energie en afvang en opslag van CO2. Ook speelt Rotterdam in op de wateropgave als gevolg van een veranderend klimaat. De gemeente Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam N.V., Deltalinqs en DCMR Milieudienst Rijnmond werken intensief samen om vanuit de klimaataanpak economische kansen in de Rotterdamse regio te creëren en optimaal te benutten.

Programma
De Rotterdamse delegatie onder leiding van burgemeester Aboutaleb, bestaat verder uit de programmadirecteur van het Rotterdam Climate Initiative, de directeur Klimaat van de gemeente Rotterdam en een vertegenwoordiger van het Havenbedrijf N.V. Naast het bijwonen van de C40-bijeenkomst ontmoet Aboutaleb in Seoul de Koreaanse president, Lee Myung-bak, voormalig burgemeester van Seoul en staat een ontmoeting met een aantal `Captains of Industry' van het Koreaanse bedrijfsleven op de agenda. Ook wordt een toelichting gegeven op het vervolg op de succesvol verlopen World Ports Climate Conference in Rotterdam vorig jaar. Tijdens deze havenconferentie werden internationale afspraken gemaakt over vermindering van de CO2-uitstoot van de zeescheepvaart.



Gemeente Rotterdam