NVZ Vereniging van Ziekenhuizen


HOPE Uitwisselingsprogramma 2009

Op 18 mei 2009 gaat het Europese HOPE uitwisselingsprogramma weer van start. Maximaal 175 "health managers" worden uitgewisseld tussen ruim 25 deelnemende landen in Europa. Ook vanuit Nederland kunnen instellingen en (aankomende) managers weer een unieke ervaring opdoen. Dit gebeurt door 4 weken lang bij elkaar in de "keuken te kijken", om op die manier kennis te maken met en te leren van de verschillende gezondheidszorgsystemen en gezondheidszorginstellingen in Europa. De ideeën en ervaringen die zij daarbij opdoen hebben zowel voor henzelf als voor hun (gast)instelling, een grote meerwaarde.

Dit uitwisselingsprogramma is in 1989 opgezet door de toenmalige "Standing Committee of Hospitals of the European Union" (HOPE), het samenwerkingsverband van intramurale instellingen die de ontwikkelingen in de gezondheidszorg -en meer in het bijzonder in de instellingen- monitoort en stimuleert. Eén van de doelstellingen van HOPE is nog steeds het promoten en bevorderen van samenwerking tussen instellingen en het uitwisselen van managers tussen de onderlinge lidstaten.

Deelname Nederland
Er kan op twee manieren aan het uitwisselingsprogramma worden deelgenomen: als Health Manager en/of als gastinstelling:
* Uw instelling stuurt een Health Manager met een opdracht (Jonge) managers die werkzaam zijn in een instelling voor intramurale gezondheidszorg én - bij voorkeur minimaal 3 jaar - leidinggevende verantwoordelijkheden hebben, kunnen voor een periode van 4 aaneengesloten weken (18 mei t/m 12 juni 2009) uitgezonden worden naar een land van hun voorkeur. Wij stimuleren nadrukkelijk dat zij een onderzoeksopdracht meenemen vanuit hun huidige werksituatie/ instelling.
De Health Manager verblijft gedurende deze periode in een of meerdere gastinstellingen. De invulling van het programma gebeurt in overleg met de gastinstelling en wordt opgezet aan de hand van de onderzoeksopdracht.
Het programma is niet geschikt voor deelnemers die op (para)medisch gebied hun ervaringen willen verdiepen; de kern van het programma richt zich op (brede) managementaspecten.
* Uw instelling als Gastinstelling
(Intramurale) instellingen kunnen gedurende de uitwisselingsperiode als gastinstelling fungeren door een of twee buitenlandse Health Managers de mogelijkheid te bieden om de instelling en de Nederlandse gezondheidszorg in al zijn facetten beter te leren kennen en hen bij het gezamenlijk overeengekomen trainingsprogramma te begeleiden. Tevens wordt beoogd dat de Health Manager ook meer van de Nederlandse cultuur leert kennen.

Evaluatiebijeenkomst
Ieder jaar eindigt het uitwisselingsprogramma met een evaluatiebijeenkomst, gecombineerd met een congres, op wisselende locaties in Europa. Alle uitgezonden Health Managers dienen bij deze evaluatiebijeenkomst aanwezig te zijn. Zij presenteren daar hun opgedane kennis/ervaringen in een voordracht gericht op een centraal thema. Het thema voor 2009 is: "Health Professionals in Europes: new roles, new skills". De evaluatiebijeenkomst vindt plaats op 14-15 juni 2009 in Lissabon (Portugal).

Beperkte kosten deelname
Het verblijf tijdens het uitwisselingsprogramma is voor de Health Manager in principe gratis. Afhankelijk van de gastinstelling waar men verblijft, moet hij/zij een kleine vergoeding betalen voor de maaltijden en zullen de kosten voor het vervoer te plaatse voor zijn of haar rekening zijn. Hierover dient men van tevoren met de gastinstelling afspraken te maken. De kosten voor het vervoer naar het gastland en de evaluatiebijeenkomst komen voor rekening van de Health Manager. Voor deelname aan de evaluatiebijeenkomst wordt een vergoeding gevraagd voor de 3 overnachtingen, het congres, de evaluatiedag, het sociaal programma en alle maaltijden. Voor 2009 is dit bedrag nog niet bekend; een schatting is: EUR 200,=.

Kosten gastinstelling
Van de gastinstelling wordt verwacht dat zij de kosten van accommodatie voor de Health Manager voor hun rekening nemen. De kosten voor de maaltijden, het vervoer te plaatse en eventueel het sociale programma, dienen in overleg met de Health Manager van tevoren te worden vastgesteld.

Ondersteuning
In januari 2009 wordt een informatiebijeenkomst georganiseerd voor zowel de Nederlandse Health Managers die uitgezonden worden, als voor de gastinstellingen die een buitenlandse Health Manager ontvangen.

Voor de buitenlandse Health Manager en hun gastinstellingen wordt gedurende de uitwisselingsperiode ook nog een drietal centrale informatiebijeenkomsten georganiseerd. De Nationale Coördinator en het secretariaat kunnen zonodig ondersteuning bieden bij de voorbereiding en/of uitvoering van de diverse programma's.

Aanmelding via NVZ
Indien u Health Managers uit uw instelling wilt aanmelden of als gastinstelling wilt deelnemen aan het uitwisselingsprogramma, dan kunt u het inschrijfformulier aanvragen bij Stanny Snijders, secretariaat HOPE Exchange Programma: telefoon: 030 273 94 37 e-mail: s.snijders@nvz-ziekenhuizen.nl
U kunt de inschrijfformulieren ook downloaden van de website van HOPE: www.hope.be
U kunt zich tot uiterlijk 14 november 2008 aanmelden. U dient de formulieren aan de NVZ te versturen, bij voorkeur per e-mail, vóór 14 november 2008: s.snijders@nvz-ziekenhuizen.nl
of in tweevoud per post, naar:

NVZ
Secretariaat HOPE Exchange Programma
t.a.v. Stanny Snijders
Postbus 9696
3506 GR UTRECHT

Informatie
Hebt u nog vragen of wenst u nadere informatie over het HOPE Exchange Programma, dan kunt u contact opnemen met Stanny Snijders, secretariaat HOPE Exchange Programma, telefoon: 030 - 2739437, e-mail: s.snijders@nvz-ziekenhuizen.nl of de bovengenoemde website van HOPE raadplegen.