Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

15 mei 2009

Eerste visrestaurant krijgt MSC-certificaat voor duurzame vis

Visrestaurant De Parel van Vreeswijk in Nieuwegein is vandaag gecertificeerd om duurzame vis met het keurmerk van de Marine Stewardship Council (MSC) (1) op de kaart te zetten. De Parel van Vreeswijk is daarmee het allereerste Nederlandse visrestaurant dat wildgevangen vis met het MSC-ecolabel gaat serveren.

Visserijen kunnen het MSC-certificaat krijgen wanneer zij aan een onafhankelijk onderzoeksteam hebben aangetoond dat de visserij niet bijdraagt aan overbevissing, dat eventuele schade aan het zeemilieu geminimaliseerd wordt en dat er een goed visserijbeheer is. Als een visserij MSC-gecertificeerd is, mogen de producten met het blauwe MSC-logo worden aangeboden onder voorwaarde dat ieder afzonderlijke schakel in de keten een MSC-certificering voor traceerbaarheid heeft ondergaan. Deze certificering betekent dat vis met het MSC-logo volledig kan worden teruggevoerd naar de gecertificeerde visserij die deze vis ving. De Parel van Vreeswijk heeft dit certificaat nu behaald. Gasten kunnen de duurzaam gecertificeerde vis nu makkelijk herkennen aan het MSC-logo op de kaart.

Nathalie Steins, commercieel manager van MSC Nederland zegt: "Steeds meer consumenten zijn bewust met duurzame vis bezig; niet alleen als ze boodschappen doen maar ook als ze gaan uit eten. Door te kiezen voor vis met het MSC-logo dragen consumenten direct bij aan gezonde oceanen. De Parel van Vreeswijk is het eerste visrestaurant dat ervoor kiest om MSC-gecertificeerde gerechten op de kaart te zetten. Ik feliciteer ze van harte met deze koploperspositie."

Merijn de Launay van De Parel van Vreeswijk zegt: 'Het MSC-certificaat is eigenlijk een kroon op onze bedrijfsvoering en visie. Wij zijn sinds de opening van ons visrestaurant anderhalf jaar geleden erg bewust van biologische producten en duurzame vis. De kaart wordt ook zoveel mogelijk samengesteld aan de hand van de groene kolom VIS-wijzer van Stichting De Noordzee en het WNF, en we werkten al veel met MSC-vis. Maar nu mogen hier ook mee naar buiten treden, en hebben we een erkend MSC-certificaat. Als eerste visrestaurant in Nederland! Uiteraard zijn we daar apetrots op!'

De certificering van De Parel van Vreeswijk komt daags voor de start van de Week van de Zee (2), die dit jaar in het thema van duurzame vis staat. Ook in de horeca vinden diverse activiteiten rondom dit thema plaats. De vier eerste MSC-gecertificeerde restaurants organiseren op 18 mei een kook-jamsessie met MSC-gecertificeerde vis (3). Bijna 100 verschillende restaurants serveren die week een duurzaam vismenu, dat bestaat uit vissoorten van de groene kolom van de VIS-wijzer of MSC-soorten (4).